Mainos

16 sai ehdollista Smash Asem -nujakasta

Käräjäoikeudessa oli yli 80 ihmistä syytettynä vuoden takaisesta Smash Asem -mielenosoituksesta.

Helsingin keskustassa vuosi sitten sattunut Smash Asem -kahakka on johtanut jättimäiseen läjään tuomioita.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 16 ihmistä ehdolliseen vankeuteen. Annetut ehdolliset ovat pisimmillään puoli vuotta. Tuomioita lankesi etenkin väkivaltaisesta mellakasta ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Lisäksi 42 syytettyä sai sakot haitanteosta virkamiehelle tai niskoittelusta poliisia vastaan.

Käräjäoikeus hylkäsi 14 ihmisen syytteet kokonaan ja jätti kaksi vastaajista tuomitsematta rangaistukseen. Yksi rangaistuksetta jätetyistä on Suomen Kuvalehden valokuvaaja Markus Pentikäinen.

Hän sai tuomion niskoittelusta, mutta oikeus piti rikosta anteeksiannettavana. Pentikäinen joutui oikeuden mielestä tilanteessa sopeuttamaan käyttäytymisensä toisaalta poliisin ja toisaalta hänen ammattinsa sekä työnantajansa keskenään ristiriitaisiin odotuksiin.

Kahakka sattui Helsingin keskustassa reilu vuosi sitten. Poliisi otti 136 ihmistä kiinni Euroopan ja Aasian maiden Asem-kokousta vastustaneen mielenosoituksen yhteydessä.

Pullojen heittely mellakointia

Jutussa tuomittiin 22 ihmistä Suomen oloissa poikkeuksellisesti väkivaltaisesta mellakasta. Oikeus katsoi, että Kiasman kulmalla ihmisten ryntääminen poliisirintamaa vasten oli väkivaltaista mellakkaa. Vastaavasti Lasipalatsin luona ollut väkijoukko syyllistyi väkivaltaiseen mellakkaan, kun se alkoi heitellä poliisia pulloilla.

Helsingin poliisikomentaja Jukka Riikonen toivoo keskustelua siitä, miten nuorten käytöstä pitäisi ohjata, etteivät mellakkamallit iskeytyisi Suomeen ulkomailta.

-Tämä on signaali siitä, ettei mellakka ole enää tuntematon ilmiö meillä. Olen kuitenkin iloinen siitä, että poliisilaitos oli varautunut. Toimenpiteemme ovat osoittautuneet perustelluiksi.

Asemista lankesi syytteitä 86 ihmiselle, mutta oikeuteen saatiin haastettua 77. Käsittelyn aikana syyttäjä luopui kolmen syyttämisestä. Yksi heistä oli vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki.

Poliisi ei provosoinut

Eduskunnan oikeusasiamies antoi poliisille viime kuun lopulla pyyhkeitä Asemista. Apulaisoikeusasiamies huomautti neljästä kiinniotosta. Myös napattujen ihmisten kohtelu oli osittain huonoa.

Käräjäoikeus sen sijaan katsoi, ettei poliisin toiminta ollut lainvastaista niin, että syytetyillä olisi ollut oikeus puolustautua mellakoimalla. Oikeus ei myöskään pitänyt poliisin menettelyä provokatiivisena.

Riikonen ei näe ristiriitaa päätösten välillä.

-Oikeusasiamieskin totesi päätöksessään, että tilanne oli vaativa, vaikea ja poikkeuksellinen. Mielestäni käräjäoikeuden päätös oli samansuuntainen. Jos Suomessa tuomitaan väkivaltaisesta mellakasta, niin onhan se poikkeuksellista.

Suomen Kuvalehti valittaa tuomiosta

Suomen Kuvalehti aikoo valittaa Pentikäisen saamasta tuomiosta Smash Asem -kahakassa.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Pentikäisen niskoittelusta, mutta hänet jätettiin rangaistuksetta.

Päätoimittaja Tapani Ruokasen mukaan valituksessa on kyse periaatteellisesta asiasta. Hän pitää oikeuden päätöstä käsittämättömänä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.