15 vuotta MTV3: nettiuutisia - koodaamisen alkeista sisällön viilaamiseen

Aloitin työt MTV3:n Internet-uutisissa joulukuussa 1996 - vuosi toimituksen käyntiin polkaisemisen jälkeen.

Vaikka työn perusasiat ovat pysyneet tuon 14 vuoden aikana yllättävän ennallaan, on vuosien aikana tapahtunut hämmentävän paljon muutoksia myös työrutiineissa.

Tekniikka ja työssämme käytetyt ohjelmat ovat oma lukunsa. Vuonna 1996 MTV:n nettitoimittajan täytyi opetella html-koodin peruskomentoja, kuten rivinvaihdon ja otsikon merkitsemiskoodin. Muutaman unohduksen jälkeen oppi nopeasti myös muistamaan koodin peruutuskomennon, sen verran typerältä suurfontilla kokonaan kirjoitettu uutinen näytti netissä.

Ei kuulosta varmaankaan ylivoimaiselta, mutta täytyy muistaa, että olimme suurin osa vain tavallisia valtiotieteilijöitä, emme mitään bittinikkareita.

Työvuorosta riippuen vanhalla Beta-nauhurilla oli merkittävä rooli työssämme. Aamuvuoron rutiinit pyörivät Huomenta Suomen, sen uutisten ja vieraiden ympärillä. Kun Beta-nauhuri ruksutti lähetystä nauhalle, kirjoitimme haastattelua auki html-alkeillamme. Uutinen piti tietysti jo silloin saada esille mahdollisimman pian.

Liikkuva kuva oli internetissä siihen aikaan niin kova juttu, että imagollisista syistä piti joka uutislähetyksestä ottaa aiheesta tai aiheetta ainakin pari klippiä. Beta-nauhurille tallennetut filmipätkät lähetettiin sähköpostitse Soneran palveluun, joka sulatteli niitä joskus pidemmän, joskus lyhyemmän aikaa. Sitten sähköpostiimme ilmestyi viesti, joka kertoi klippiin johtavan linkin.

Elimme toimituksessa monella tapaa pioneeriaikaa ja olisikin mielenkiintoista tietää, kuinka monen suomalaisen modeemi pyöritti tuolloin liikkuvaa kuvaa niin että siitä sai jotain selvää.

Kuten tänäkin päivänä MTV3:n nettitoimituksessa tehtiin 90-luvun lopulla myös MTV3:n teksti-TV-uutiset. Sen tekemiseen käytetty WinSprite-ohjelma oli toimittajanurani alkutaipaleen painajainen, jonka rinnalla kourallinen html-koodeja tuntui lasten leikiltä.

Sydämen tykytystä sain erityisesti sääsivun tekemisestä. Jos painoi väärässä järjestyksessä nappeja, meni Suomen kartta sekaisin ja parhaassa tapauksessa katosi kokonaan. Illalla nukkumaan mennessä toivoikin usein, että seuraavana aamuna tehtävä sääennuste koskisi koko Suomea, jolloin itse karttaan ei tarvitsisi koskea.

Kehitys kehittyy - ja niin onneksi myös erilaiset uutistoimituksen käyttämät ohjelmat. Nykyiset ohjelmat antavat toimittajalle mahdollisuuden keskittyä sisältöön.

Lue myös:

    Uusimmat