11.3.2003 Kasvispiirakka ja munaton maidoton kakku

Allergiaviikolla leivonnaisia ilman munaa ja maitotuotteita. Ruoka-aineallergioita on hyvin monenlaisia, joten jokaisen tulee noudattaa omaa diettiä siinä mikä ei sovi ja mikä sopii. Jos esim. on vehnäallergiaa, vaihda jauhot esim. Jyttejauhoihin tai esim. kauran, ohran ja maissin sekoitukseen, jos ne sopivat.
Neuvoja ja ohjeita allergiasta löydät netistä mm. www.allergia.com -sivuilta.

Pulla


- käytä pullan nesteenä kaura-, riisi- tai soijajuomaa tai pelkkää vettä
- käytä rasvana öljyä tai maidotonta margariinia
- pullat voi jättää voitelematta tai voitele ne vedellä, kaura-, riisi- tai soijajuomalla tai kermalla
- osan vehnäjauhoista voit korvata hiivaleipä- tai sämpylä- tai muilla täysjyväpitpisimmilla jauhoilla, niin pullien ravintoarvo paranee. Katso sämpyläpussin tuoteselostuksesta, ettei se sisällä kiellettyjä raaka-aineita kuten seesamin- tai auringonkukan siemeniä
- käytä korvapuustien tai rinkelien maustamiseen kanelin asemesta vanilliinisokeria
- hillopulliin sopii esim. mustikka- ,omena-, vadelma- jne. hillo omien valintojen mukaan

Kasvispiirakka


2,5 dl kaura-, soija- tai riisijuomaa tai vettä
0,5 tl suolaa
0,5 rkl sokeria
25 g tuorehiivaa tai 0,5 pussia kuivahiivaa
noin 5 dl sämpyläjauhoja, joissa ei ole kiellettyjä raaka-aineita
1-1,25 dl öljyä tai 100 g maidotonta margariinia

3 porkkanaa
1 sipuli
1(n.250g) kesäkurpitsa
tilkka öljyä
2 dl maissijyviä (pakaste tai säilyke)
1 tl suolaa
150-200 sallittua lihaa tai lintua leikkeleenä tai kypsennettynä
(pippuria, kuivattuja yrttejä esim. basilikaa, oreganoa, rakunaa jne., jos ovat sallittuja)
2-2,5 dl kaura- tai soijaruokakerman tyyppistä valmistetta tai kookoosmaitoa

1. Valmista ensin täyte. Hienonna sipuli. Raasta porkkana ja kesäkurpitsa. Kuullota sipuli ja porkkanat pehmeiksi pannulla ja lisää loppuvaiheessa kesäkurpitsa.
2. Silppua esim. kinkku-, kalkkuna-, broileri- poro- tms. leikkele ja lisää kasvisten joukkoon. Jos käytät raakaa lammasta, poroa tai hirveä, suikaloi se ja kypsennä yhdessä kasvisten kanssa.
3. Mausta. Sekoita joukkoon sopiva ruokakerman tyyppinen valmiste ja anna kiehahtaa. Jäähdytä.
4. Valmista pohjataikina. Sekoita murustettu hiiva kädenlämpöiseen valitsemaasi nesteeseen. Lisää suola ja sokeri sekä osa jauhoista kauhalla, käsin tai taikinakoukuilla sekoittaen.
5. Alusta joukkoon loput jauhoista sekä huoneenlämpöinen öljy tai margariini. Taikina saa olla aika löysää.
6. Anna taikinan levähtää n. 5 minuuttia ja levitä se sen jälkeen tai levitä se heti kädellä painellen leivinpaperin päälle pellille n.38x28 cm:n kokoiseksi levyksi. Reunat saavat jäädä vähän korkeammiksi. Peitä taikinalevy liinalla ja anna kohota 20-30 minuuttia.
7. Levitä täyte pohjalle. Kypsennä 200-225 asteessa 20-30 minuuttia uunin keskiritilätasolla.
8. Tarjoa lämpöisenä. Piirakkaa on helppo pakastaa lapselle sopivina annospaloina.

Munaton maidoton kakku

3 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sämpyläjauhoja, joissa sallittuja raaka-aineita
1,5 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
3 tl leivinjauhetta
2 dl omena- tai muuta mehua tai vettä
1 dl öljyä tai maidotonta margariinisulaa

1. Sekoita kuivat aineet hyvin keskenään. Lisää joukkoon mehu ja rasva ja sekoita keskenään kevyesti nostellen.
2. Kaada taikina rasvattuun pitkään, rengas- tai tasapohjaiseen kakkuvuokaan tai muffinivuokiin. Paista kakkua 175 asteessa 25-40 minuuttia vuoasta riippuen tai muffineja 12-20 minuuttia koosta ja vuokien materiaalista riippuen. Kokeile kypsyyttä tikulla.
3. Anna kakun tai muffinien jäähtyä vuoassa hetki ennen kumoamista. Tarjoa nk. kahvikakkuna, leivospaloina tai täytekakkuna.

4. Jaa tasapohjainen kakku 2-3 osaan, kostuta mehulla, käytä täytteeksi ja päälle sallittuja hedelmiä ja/tai marjoja ja kerman asemesta vatkautuvaa soijakermaa tai kauravaniljakastiketta. Jos nekään eivät sovi, peitä pinta marja- tai hedelmäkiisselillä tai hyytelöi marjat tai hedelmät hyytelösokerilla.
Kahvikakkuun ja muffineihin voit lisätä esim. 2 dl rusinoita, mustikoita, puolukoita, omenakuutioita tai raastetta tai sitä mikä sopii. Kun vaihdat jauhot (ks. suhde pakkauksesta) Jytteen tai muihin gluteenittomiin jauhoihin, kakku sopii myös keliaakikoille tai vehnäallergiselle..

- Toim. Kati Nappa


Kasvispiirakka, 100 g 2



Energia: 0,8 MJ / 200 kcal
Prot. 6 g, hh 18 g, ra. 11 g

Munaton, maidoton kakku, 100 g 3


Energia 1,7 MJ / 400 kcal
Prot. 5 g, hh 53 g, ra. 17


Laskelmat on tehty käyttäen Aivo Finland Oy:n ravintolaskentaohjelmia.

Lue myös:

    Uusimmat