11.10.2002 Kahden kaalin poropiiras

2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl muusijauhetta tai 2 dl perunahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
125 g margariinia
150 g pakastettua pinaattia

1 pieni purjo
1 pieni kukkakaali
1 pussi (200 g) pakastettua parsakaalia
n. 100 g savuporoa tai savukinkkua
200 g valkosipulista tuorejuustoa
2 munaa
1 valkosipulin kynsi
n. 0,5 tl suolaa
n. 0,5 tl mustapippurirouhetta
1 tl timjamia
1 dl emmentaljuustoraastetta

1-2 dl emmentaljuustoraastetta

1. Sekoita pohjataikinaa varten kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon pehmeä rasva sekoittaen.
2. Lisää sulanut pakastepinaatti ja sekoita taikina tasaiseksi.
3. Kauli taikina piirakkavuoan (vuoan halk. 26-28 cm) kokoiseksi levyksi + reunat. Nosta levy kaulimen ympärille kietaistuna vuokaan ja taputtele taikina jauhotetulla kädellä tasaisesti myös reunoille.
4. Halkaise purjo, huuhdo ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Hauduta purjoviipaleita mikrossa noin 2 minuuttia. Irrota kukkaalista kukinnot ja keitä vedessä noin 5 minuuttia. Valuta hyvin.
5. Leikkaa poro tai kinkku pieniksi kuutioiksi.
6. Levitä taikinan päälle puolet porokuutioista, purjoviipaleet, sulaneet parsakaalit, loput porokuutioista ja kukkakaali.
7. Sekoita tuorejuuston joukkoon munat, hienonnettu valkosipulin kynsi ja mausteet sekä juustoraaste. Kaada seos vuokaan täyteaineiden päälle.
8. Ripottele pinnalle juustoraastetta.
9. Paista piirakkaa 200 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla 35-45 minuuttia riippuen vuoan koosta. Jos pinta ruskistuu liikaa kypsymisen loppuvaiheessa peitä se foliolla.

VINKKI: Jos haluat tehdä piirakkaa suurelle joukolle kypsennä se silloin reunallisella uunipannulla. Tee pohjataikinaa ja täytettä kaksinkertainen annos. Vähennä paistoaikaa 5-10 minuuttia.

- Toim. Kaarina Roininen

Lue myös:

    Uusimmat