10 parasta vinkkiä: Näin hyödynnät syksyn omenat

Arjan Leivontanurkan lukijat paljastivat omat parhaat vinkkinsä satokauden herkkujen hyödyntämiseen.

Omenasato on ollut tänä syksynä erityisen runsas ja monen suomalaisen pihat notkuvat edelleen näistä terveyspommeista. Hyödynnä syksyn omenat lukijoiden kätevillä vinkeillä.

1. Omenahillosta vispipuuroa

- Perinteisen omenahillon sijaan mukaan voi heittää kourallisen tai pari ihanan kirpeitä puolukoita - saadaan aivan vispipuuron makuinen sose joka sopii myös meille jotka ei vilja-allergian vuoksi voi aitoa vispipuuroa nauttia!

2. Omenasta sosetta

- Omenat lohkotaan ja keitetään vesitilkassa pehmeiksi. Soseutetaan sauvasekottimella ja lisätään sokeria. Todella helppoa. Pakastetaan sose rasioissa ja talven aikana nautitaan aamupuuron päällä.

3. "Sekundaomenat" kaurapaistokseen

- Käytän omenakaurapaistokseen ilmaisia "sekunda"laatuisia omenoita, joita ihmiset jättävät portinpieliin tarjolle

4. Omenasosetta siirapiksi

Omenasosetta kannattaa keittää reilusti, koska sitä voi käyttää leivonnassa esimerkiksi siirapin tilalta. Lisäksi valmistan itse omenalastuja kasvikuivurilla.

5. Omenaa ruokiin

- Omenaa voi käyttää myös ruokiin, leipiin, sämpylöihin. Ohjeita löytyy kyllä syksyn sadon hyötykäyttöön vaikka kuinka, kun vain vähän katselee.

6. Herkullinen omenasalsa

- Oma tämän syksyn ehdoton hitti on omenasalsa. Kirpeä, happaman makea lisuke liharuokien kanssa. Kuori ja paloittele omenat, chili, paprika,punasipuli ja korianteri, lisää sokeria/hunajaa, suolaa ja valkoista balsamicoa sekä tilkka vettä ja keitä hiljaisella lämmöllä kunnes omenat ovat lähes kypsiä. Tarkista maku ja purkita lasipurkkeihin tai pakasterasioihin. Säilyy jääkaapissa useita viikkoja ja pakasteessa vuoden. Erinomainen lisuke pääruokien kanssa ja miksei erikoisuutena paahtoleivänkin päällä.

7. Kuivaa omenat uunissa

- Omena kannattaa kuivattaa, viipaloi ja laita 50º uuniin useksi tunniksi ja nam, vaahtokarkin korvikkeet on siinä!

8. Ylimääräiset omenat päiväkoteihin

- Suomessa kypsyy omenat ja luumut yhtä aikaa ja niistä suuri osa jää hyödyntämättä. Niimpä viekaa omenoita lastentarhoihin, seillä emäntä tekee niistä soppaa, hilloa ja piirakkaa. Kyllä pieniin suihin maistuu ja lastentarhoja on paljon joten kyllä kaikille tulee käyttöä kun viet ne tarhoihin. Teet hyvää kaikille.

9. Omenahilloon uutta makua

- Saat mahtavaa omenahilloa kun möyhennät omenat kuorineen (siemenkota poistettuna) monitoimikoneessa, lisäät mukaan myös päärynöitä ja keität paksuksi hilloksi.

10. Lohko omenat valmiiksi

Lohko omenat valmiiksi pusseihin niin talvella voit vaivattomasti ja helposti tehdä omenapiirakkaa! Toinen vinkki on käyttää omenaa limpun valmistuksessa, tulee hyvää!

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja