Tutkimus: Tällä makeutusaineella terveydelle haitallisia vaikutuksia

Makeutusaine neotaami voi olla terveydelle haitallista, todetaan uudessa tutkimuksessa. 

Tutkimuksen mukaan pienikin määrä neotaamia (E961), jota käytetään muun muassa leivonnaisissa, limsoissa ja purukumeissa, voi sairastuttaa vatsan tervettä bakteerikantaa. Seurauksena tästä voi aiheutua ärtyneen suolen oireyhtymä, insuliiniresistenssi ja pahimmassa tapauksessa verenmyrkytys. 

Anglia Ruskinin yliopiston tutkimuksen tulokset julkaistiin Frontiers of Nutrition -lehdessä. Tutkimuksesta uutisoi The Guardian.

– Vaikka makeutusaineet voivat olla sokeria terveellisempi vaihtoehto, jotkut saattavat olla kuluttajille vahingollisia, kommentoi tohtori Havovi Chichger, tutkimuksen vanhempi kirjoittaja Guardianin artikkelissa.

"Saattavat olla terveydelle haitallisia"

Tutkimus on ensimmäinen, jossa todetaan neotaamilla olevan terveydelle haitallisia vaikutuksia. Aiemmissa tutkimuksissa on todettu myös muilla makeutusaineilla, kuten aspartaamilla, sakkariinilla ja sukraloosilla, olevan kielteisiä terveysvaikutuksia. Nämä makeutusaineet voivat tehdä tuhoa suoliston terveille bakteereille aiheuttaen siellä tulehduksia ja ripulia.

– Siksi on tärkeää tutkia myös uudempia makeutusaineita, ja tutkimuksemme osoittaa, että neotaami aiheuttaa samanlaisia ongelmia, mukaan lukien suoliston terveen bakteeriston sairastumisen, kertoo Chichger.

Chichgerin mukaan jo pienikin määrä voi olla haitallista.

Neotaami kehitettiin vuonna 2002. Euroopan elintarvikevirasto julisti sen turvalliseksi vuonna 2010. Makeutusaine on sittemmin otettu käyttöön yli 35 maassa. Euroopan elintarvikevirasto on ottanut neotaamin turvallisuuden uudelleen käsittelyyn.

Korjaus 7.5. klo 12.54: Korjattu makeutusaineen koodi oikeaksi.

Katso myös: Miten sokeria voi vähentää ruokavaliostaan?

Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoo, miten sokerin syöntiä voi helposti vähentää 4:48
Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoo helpon keinon vähentää sokerin syöntiä.

Lue myös:

    Uusimmat