Villiyrtit: Marionin raikkaat nokkosleivokset
Koko Suomi leipoo -ohjelman kolmannen kauden kuudennessa jaksossa hyödynnettiin villiyrttejä leivonnassa. Tässä Marionin makeat nokkosleivokset.
Nokkosleivokset
- 250g nokkosen lehtiä
- 325g huoneenlämpöistä voita
- 2.4dl kidesokeria
- 1.2dl fariinisokeria
- 6 munaa
- 2tl vaniljasokeria
- 2 limeä
- 6dl vehnäjauhoja
- 2tl leivinjauhetta
- ½tl suolaa
Lime-mansikkakreemi
- 250g voita
- 7.5dl tomusokeria
- 1lime
- 10 tuoretta mansikkaa
Voikukkasiirappi
- 1l voikukkia
- 4dl vettä
- 1tl sitruunamehua
- 300g hillo-marmeladisokeria
Valkosuklaaganache
- 200g valkosuklaata
- 70g kuohukermaa
Praliini
- 2dl sokeria
- 1dl maitohorsman kukkia
- 1dl mesiangervon kukkia
Valmistusohje
Nokkosleivokset:
Huuhtele nokkosenlehdet. Keitä kiehuvassa vedessä 3-4min. Soseuta lehdet pyreeksi. Vaahdota voi ja sokerit. Lisää munat yksitellen. Lisää nokkospyree ja kahden limen mehu. Siivilöi joukkoon loput kuivat aineet. Levitä taikina kahteen leivinpaperilla vuorattuun korkeareunaiseen uunipeltiin. Paista uunin keskitasolla n.15-20min 175-asteessa. Jäähdytä ja leikkaa pienellä pyöreällä keksimuotilla pieniä kakkupalasia pohjista.
Lime-mansikkakreemi:
Vaahdota voi kuohkeaksi. Lisää tomusokeri ja vatkaa 2minuuttia, kunnes vaalea ja kuohkea. Lisää limen mehu ja murskatut mansikat. Sekoita kunnolla. Pursota kakkusten väliin, pinoamalla aina kolme pientä kakkupohjaa päällekäin, väleihin kreemiä.
Voikukkasiirappi:
Keitä kukkia vedessä, kunnes seos kiehuu. Siirrä pois levyltä ja anna jäähtyä 20min. Siivilöi liemi toiseen kattilaan, lisää hillosokeri ja sitruunanmehu. Kuumenna 5min. Säilö siirappi steriloituun lasipurkkiin. Anna tekeytyä jääkaapissa vuorokauden.
Valkosuklaaganache:
Pilko suklaa. Kuumenna kerma. Kaada kuumennettu kerma suklaarouheen päälle, odota 10s ja sekoita tasaiseksi seokseksi. Laita jäähtynyt ganache pursotuspussiin, ja pursota ganachea leivosten päälle naked cake- tyyliin.
Praliini:
Sulata sokeri kattilassa keskilämmöllä, kunnes kultaisen väristä. Siirrä kattila pois levyltä ja sekoita huuhdellut ja kuivatut kukat joukkoon. Levitä sokerisula leivinpaperin päälle, anna kovettua. Riko praliinista lastuja. Koristele leivokset lastuilla.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Parsan keittäminen – helppo ohje
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Eemeli Väyrysen lohikeitto
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Raparperi-pekoni-vuohenjuustoleivät