Runebergin tortut tummilla jauhoilla
- Ruokavalio: Kasvisruoka
noin 12 kpl
- 200 g voita
- 2 dl tummaa sokeria
- 2 omega-3-munaa
- 2 dl Myllyn Paras Hiivaleipäjauhoja
- 2 dl Myllyn Paras Ruiskorppujauhoja
- 2 dl mantelilastuja
- 1 tl manteliuutetta tai 2 rkl mantelilikööriä tai punssia
- 2 tl kardemummaa
- 2 dl smetanaa, ranskankermaa tai kermaa, voi olla laktoositon
- 1 tl soodaa
Täytteeksi
- n. 2 dl paistonkestävää vadelmahilloa
Kostutukseen
- n. 1dl vettä
- 1 rkl sokeria
- 1 tl manteliuutetta tai 2 rkl mantelilikööriä, punssia tai vahvaa vadelmamehua
Päälle
- paistonkestävää vadelmahilloa
- sokerivesikuorrutetta
Valmistusohje
Runebergin torttuna tunnetun leivonnaisen resepti oli alkujaan melko pelkistetty korppujauhoista ja muruista tehty, mutta nyt käytämme tummempia hiivaleipäjauhoja ja rukiisia korppujauhoja.
Torttujen nimi tulee siitä, että Runeberg söi näitä mielellään aamiaisryyppynsä kanssa.
Jos omistat sydämen muotoisia syviä silikonivuokia, tee tortut vaihteeksi niihin.
Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat vaahtoon vatkaten yksitellen. Lisää kuivat aineet. Sekoita taikinaan lopuksi kermavalmiste, johon olet sekoittanut soodan.
Käytä Runebergin torttumuotteja, mikäli omistat sellaisia. Myös syväkoloinen muffinssipelti sopii tarkoitukseen oikein hyvin. Tai voit käyttää folio- tai metallisia muffinssivuokia. Tässä on käytetty sydämen muotoisia silikonimuotteja. Voitele ja korppujauhota tarvittaessa vuoat. Jaa tasaiseksi sekoitettu taikina niihin. Paina teelusikalla jokaisen tortun keskelle nokare hilloa. Paista 200-asteisen uunin keskiosassa 15-20 minuuttia kauniin keltaisiksi leivonnaisten koosta riippuen.
Kostuta kypsät Runebergin tortut sivelemällä niille maustettua sokerivettä. Laita vielä jokaisen tortun keskelle nokare vadelmahilloa. Koristele sokerivesikuorrutuksella pursottamalla kuorrutteesta rengas hillon ympäri.
Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Parsan keittäminen – helppo ohje
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Eemeli Väyrysen lohikeitto
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Raparperi-pekoni-vuohenjuustoleivät