Kalaa luumukastikkeessa
Kastikkeen syvän tumma väri on peräisin kuivatuista luumuista. Luumujen pehmeä maku täydentää erinomaisesti kalan mausteisuutta. Reseptin synnyinmaassa Tsekeissä ruoka valmistetaan perinteisesti karpista. Herkullinen lopputulos syntyy kuitenkin mistä tahansa kalasta.
- Ruokavalio: Kananmunaton
8 annosta
- 2 kg kalafileitä
Liemi
- 4½ dl valkoviinietikkaa
- 8½ dl kalalientä
- 2 sipulia
- 2 sellerinvartta
- 1 pieni palsternakka
- 1 porkkana
- 1 valkosipulinkynsi
- 2 laakerinlehteä
- 7 mausteneilikkaa
- 7 maustepippuria
- 1 pala tuoretta inkivääriä
Kastike
- 225 g kivettömiä, kuivattuja luumuja
- ½ sitruunan mehu ja kuori
- 1 rkl voita
- 90 g rusinoita
- 90 g mantelirouhetta
- 115 g sokeria
Valmistusohje
1. Liemi: Kuori ja viipaloi sipulit. Huuhtele sellerinvarret ja kuori palsternakka ja porkkana. Viipaloi kasvikset, pane ne kattilaan ja kaada päälle kalaliemi. Kiehauta ja lisää laakerinlehdet, mausteneilikat ja pippurit. Kuori ja viipaloi inkivääri ja lisää viipaleet kattilaan. Purista joukkoon valkosipulinkynsi ja mausta viinietikalla. Keitä lientä puoli tuntia.
2. Kalafileet: siivilöi liemi. Hauduta kalafileitä liemessä pari minuuttia. Nosta fileet liemestä, pane ne lämpimälle tarjoiluvadille ja pidä lämpimänä. Siivilöi liemi uudelleen.
3. Kastike: Purista puolen sitruunan mehu ja suikaloi kuori. Keitä luumut pehmeiksi toisessa kattilassa ja hienonna. sekoita hienonnetut luumut ja kalafileiden keitinliemi. Lisää sitruunamehu, voi, rusinat, mantelirouhe ja sokeri. Keitä kastiketta pari minuuttia ilman kanssa. Kaada kastike kalafileiden päälle.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Parsan keittäminen – helppo ohje
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Raparperi-pekoni-vuohenjuustoleivät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Ranskankermavaahtoa, karamellisoituja pekaanipähkinöitä ja raparperiremmi
-
MasterChef Suomi: Omenakakku ja kanelijäätelöä, Maritan resepti