Gotlantilainen leipä
Tämä on ikivanha ohje, jonka mukaan saadaan hyvin maukasta leipää. Huomaa, että taikinan pitää seistä yön yli.
- Ruokavalio: Kananmunaton, Laktoositon, Kasvisruoka
Neljä leipää
- 1,75 l vettä
- 1,5 rkl suolaa
- 1,5 rkl etikkaa
- 1 kg ruissihtijauhoa
- 8 pomeranssin kuorta
- 1 dl vettä
- 3 dl siirappia
- 200 g hiivaa
- n. 1 kg vehnäjauhoa
Valmistusohje
1. Mittaa ruissihtijauho isoon kulhoon, keitä vesi, suola ja etikka ja kaada kiehuva neste jauhon päälle. Sekoita ja vaivaa sitten voimakkaasti käsin tai koneella. Ripota rukiisen alkutaikinan päälle hieman vehnäjauhoa. Peitä kulho ja anna sen seistä huoneenlämmössä yön yli.
2. Kiehauta pomeranssin kuoret 1 desissä vettä ja liota niitä seuraavaan päivään. Silppua ne sitten pieneksi.
3. Vaivaa pomeranssisilppu alkutaikinaan ja liuota hiiva 37-asteiseen pomeranssiveteen ja sitten taikinaan yhdessä siirapin kanssa. Vaivaa joukkoon viimeiseksi vehnäjauho tukevaksi, mutta joustavaksi taikinaksi. Peitä leivinliinalla ja anna nousta tunti.
4. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Vaivaa taikina ja leivo neljä pitkulaista limppua. Nosta ne vieriviereen leivinpaperin peittämälle uunipannulle tai neljään voideltuun leipävuokaan. Paista kaikki samanaikaisesti uunin alatasolla noin 40-50 minuuttia. Penslaa limput kuumalla vedellä otettuasi ne uunista. Jäähdytä ritilällä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Parsan keittäminen – helppo ohje
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Eemeli Väyrysen lohikeitto
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Raparperi-pekoni-vuohenjuustoleivät