Asiantuntijan niksi: Kurkusta paljon paremman makuista helposti!
Maa- ja kotitalousnaisista vinkataan monipuolisia käyttötapoja suomalaisten suosikkivihannekselle.
Maaliskuussa 18.3. alkaen vietetään jälleen valtakunnallista kurkkuviikkoa. Kurkku on tomaatin ohella yksi suomalaisten ehdottomista kasvissuosikeista: jokainen suomalainen popsii peräti 30 kurkkua vuodessa.
Näin kurkun maku paranee
Moni on tottunut käyttämään kurkkua lähinnä viipaleina leivän päällä, mutta vihannesta voi käyttää paljon muuhunkin.
Tiesitkö? Kurkku säilyy parhaiten noin + 12 asteessa, joten jääkaappi ei ole paras säilytyspaikka. Muovikelmuun pakattuna kurkku säilyy huoneenlämmössäkin.
Maa- ja kotitalousnaiset muistuttaa, että kurkku on miedon makunsa vuoksi loistava makupari eri raaka-aineille. Sitä voi yhdistää salaattifenkolin, retiisin tai omenan kanssa ja maustaa erilaisilla yrteillä.
Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Kirsi Sahrman-Hauhialla on myös niksi kurkun maun parantamiseen:
– Jos kurkku tuntuu mauttomalta, leikkaa se pitkittäin halki ja paina veitsen lappeella kuin murskaisit valkosipulia. Paloittele haluamallasi tavalla ja ripottele päälle mielimausteitasi tai salaatinkastiketta. Anna maustua hetki ja lisää salaattiin tai nauti sellaisenaan, asiantuntia vinkkaa tiedotteessa.
Hyödynnä myös nahistunut kurkku
Kurkusta voi valmistaa myös pikkelöityjä kurkkuja, mummonkurkkuja tai hölskykurkkuja. Juustohöylällä kurkusta pitkittäin vuollut viipaleet koristavat voileipäkakkuja tai suolaista piirakkaa tai tuovat vaihtelua salaatteihin.
– Kotimaista kurkkua ei tarvitse kuoria, muistuttaa Sahrman-Hauhia.
Nahistunuttakaan kurkkua ei kannata heittää pois, sillä vihannes sopii silloinkin vielä hyvin käytettäväksi esimerkiksi smoothieihin. Sahrman-Hauhia suosittelee kokeilemaan myös kuumaa kurkkukeittoa.
Lähde: Maa- ja kotitalousnaiset
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Parsan keittäminen – helppo ohje
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
MasterChef Suomi: Omenakakku ja kanelijäätelöä, Maritan resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Ylioppilaslakkipikkuleivät – Sarin upeat keksit ylioppilasjuhliin
-
Raparperi-pekoni-vuohenjuustoleivät