WP: Israel hyökkäsi Iraniin sen rajojen sisältä

Yhdysvaltalaismediat: Israel tehnyt iskun Iraniin 4:07
Iranin keskiosissa sijaitsevassa Ishafanin provinssissa on raportoitu räjähdyksistä, kertoo maan valtiollinen televisiokanava.

Israel on tehnyt varhain tänään iskun Iraniin kostoksi viime viikonlopun hyökkäyksestä, raportoivat yhdysvaltalaismediat New York Times, CBS News ja ABC News viranomaislähteisiinsä vedoten.

Israelin armeija teki varhain perjantaina ilmahyökkäyksen Iraniin sen rajojen sisäpuolelta, väittää yhdysvaltalaislehti Washington Post. Lehden mukaan Israel halusi näin osoittaa, että se pystyy hyökkäämään myös Iranin sisältä.

Myös toisen yhdysvaltalaislehden, New York Timesin, iranilaislähteistä hankkiman tiedon mukaan Isfahaniin ja Tabrizin alueelle Isfahanin pohjoispuolelle tehtiin hyökkäys mahdollisesti Iranin rajojen sisäpuolelta, koska ilmatorjuntatutkissa ei ollut havaittu ulkomailta lähestyviä kohteita.

Iranilainen uutistoimisto Tasnim kertoi myös omiin lähteisiinsä vedoten, ettei Iraniin ole hyökätty ulkomailta.

Täyttä varmuutta siitä, millaisilla aseilla alueille hyökättiin, ei ollut. Amerikkalaislähteet kertoivat ensin aamulla, että kyseessä olisi ollut ohjushyökkäys, mutta myöhemmin kerrottiin, että hyökkäys olisi tehty lennokeilla.

The Washington Post uutisoi israelilaisen viranomaislähteen vahvistaneen, että Israel oli iskun takana. Nimettömänä pysyttelevän lähteen mukaan isku tehtiin osoituksena siitä, että Israel kykenee tekemään hyökkäyksen Iraniin.

Iranin valtionmedian mukaan Israelin iskut eivät tiettävästi ole aiheuttaneet suurta vahinkoa. Iranin avaruusjärjestön edustajan mukaan Iran ampui alas useita drooneja. Reutersin mukaan Iranin siviili-ilmailujärjestö kertoo, että useiden lentokenttien lentorajoitukset olisi poistettu.

Iranin valtiollisella televisiokanavalla on raportoitu räjähdyksistä maan keskiosissa sijaitsevassa Ishafanin provinssissa. Iranin Fars-uutistoimiston mukaan kolme räjähdystä olisi kuultu Isfahanin provinssin Shekarin tukikohdan lähistöllä. Iranin valtiollisen television mukaan Iranin ydinlaitokset ovat säilyneet vahingoittumattomina. Maan virallisen uutistoimiston Irnan mukaan Iranin ilmapuolustus on aktivoitunut usean provinssin alueella.

Reutersin lähteen mukaan Israel oli ilmoittanut iskusta etukäteen Yhdysvalloille.

"Useita drooneja ammuttu alas"

Iranin avaruusjärjestön tiedottaja Hossein Dalirian kertoo, että Iran olisi ampunut useita drooneja alas. Dalirianin mukaan ohjusiskuja ei olisi tehty. Lähde kertoo, että Ishafanissa kuultu räjähdys aiheutui Iranin ilmanpuolustusjärjestelmän käytöstä.

Kolme iranilaisviranomaista vahvistaa New York Timesille, että Isfahanin lähellä sijaitsevaan asevoimien lentotukikohtaan on tehty isku tänään. Yhdysvaltalaislehti kertoo myös kahden israelilaisen puolustuslähteen vahvistaneen, että iskujen takana oli Israel.

Uutistoimisto Reutersin mukaan varoitussireenit ovat puolestaan soineet Israelin pohjoisosassa.

Myös Syyrian eteläosissa on raportoitu räjähdyksistä, kertoo paikallinen aktivistiryhmä Suwayda24.

Israel varoitti tekevänsä vastaiskun

Israel oli jo aiemmin varoittanut tekevänsä vastaiskun Iranin viikonloppuna tekemän hyökkäyksen vuoksi. Iran laukaisi viikonloppuna kohti Israelia satoja ohjuksia ja drooneja, joista valtaosa saatiin torjuttua.

Uutiskanava CNN:n yhdysvaltalainen viranomaislähde kertoi torstaina, että Israel oli varoittanut Yhdysvaltoja aikeistaan tehdä vastaisku Iraniin lähipäivien aikana.

–  Emme antaneet tukeamme vastaiskulle, viranomaislähde kertoi CNN:lle.

 Yhdysvaltain asevoimat ei ole kommentoinut tapahtumia AFP:lle.

Lue myös: