WSJ: Putin ei määrännyt Navalnyin kuolemaa

Yhdysvaltojen tiedustelulähteiden mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin ei todennäköisesti määrännyt oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin kuolemaa, raportoi yhdysvaltalaislehti The Wall Street Journal (WSJ)

WSJ:n haastattelemien Yhdysvaltojen tiedustelulähteiden mukaan on epätodennäköistä, että Vladimir Putin olisi määrännyt Aleksei Navalnyin kuoleman helmikuussa.

Navalnyi kuoli helmikuun puolivälissä vankileirillä Siperiassa, missä hän oli suorittamassa poliittisena pidettyä 19 vuoden tuomiotaan. Hän oli kuollessaan 47-vuotias. 

Liittolaiset ja lähipiiri ovat sanoneet Putinin määränneen Navalnyin murhan. Navalnyin lesken Julija Navalnajan mukaan hänen miestään myös kidutettiin vankilassa ennen tämän kuolemaa. Lähipiiri on myös vakuuttanut voivansa todistaa väitteensä. 

Kremlillä on kaikesta huolimatta vastuu

Kreml on kiistänyt Venäjän hallinnon liittyvän millään tavalla Navalnyin kuolemaan. Sen sijaan Putin on kertonut Venäjän hallinnon valmistelleen vanginvaihtoa, jossa Navalnyi olisi luovutettu länteen. Ehtona vanginvaihdolle oli, että Navalnyi ei koskaan palaisi Venäjälle. 

Washington ei kuitenkaan poista Venäjän johdon vastuuta Navalnyin kuolemasta, WSJ kirjoittaa Reutersin mukaan.

Taustalla on Navalnyin kohtelu vuosien ajan ennen hänen kuolemaansa. Vuonna 2020 Navalnyi myrkytettiin neuvostoaikaisella hermomyrkyllä. Navalnyi palasi Venäjälle vuonna 2021 toivuttuaan ensin Saksassa. Hänet pidätettiin heti saapumisensa yhteydessä. Ennen kuolemaansa hän ehti virua vankilassa yli kolme vuotta. 

WSJ:n mukaan päätelmä Putinin osallisuudesta on ”laajasti hyväksytty tiedusteluyhteisössä, mukaan lukien Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:ssa, kansallisen tiedustelupalvelun johtajan toimistossa sekä ulkoministeriön tiedusteluyksikössä.” Reuters ei ole pystynyt itsenäisesti vahvistamaan WSJ:n tietoja. 

WSJ:n mukaan Yhdysvaltojen tekemä päätelmä perustuu laajaan tietoaineistoon, josta osa on salaista tiedustelutietoa. Keskeinen osa päätelmää on Navalnyin kuoleman ajankohta vain hieman ennen Venäjän maaliskuussa järjestettyjä presidentinvaaleja. WSJ:n lähteiden mukaan Navalnyin kuolema loi varjon Putinin uudelleenvalinnalle. 

Navalnyin tiimin päällikkö ja läheinen liittolainen Leonid Volkov piti Yhdysvaltojen päätelmiä ”naiiveina ja naurettavina”, WSJ kirjoittaa.  

Lue myös:

    Uusimmat