"Ukki"-Oleksandrin ryhmä taistelee vapaaehtoisesti Venäjää vastaan omilla raketinheittimillään

lähinnä yli 60-vuotiaista miehistä koostuva vapaaehtoisryhmä taistelee Venäjää vastaan eläkerahastojen ja lahjoitusten turvin. 3:13
Katso videolta, kun ryhmä esittelee toimintaansa.

Yli 60-vuotiaista koostuva vapaaehtoisryhmä taistelee Venäjää vastaan omilla raketinheittimillään, mutta ei ole virallisesti osa Ukrainan armeijaa.

Ukrainalaisen Oleksandr Taranin perustama ja lähinnä yli 60-vuotiaista miehistä koostuva vapaaehtoisryhmä taistelee Venäjää vastaan eläkerahastojen ja lahjoitusten turvin.

Suurin osa porukasta on jo liian vanhoja varsinaiseen palvelukseen, mutta he haluavat siitä huolimatta osallistua sotaponnisteluihin. Steppen wolf -nimellä tunnettu ryhmä liikkuu kuorma-autoilla, joihin on asennettu raketinheittimet.

Taran käyttää itsestään nimeä "ukki". Ryhmä on Taranin mukaan yrittänyt virallisesti liittyä Ukrainan asevoimiin saadakseen ammuksia  ja palkkaa, mutta ei ole onnistunut siinä.

Ryhmä saa lahjoitusten lisäksi rintamajoukoilta viallisia ammuksia, jotka he korjaavat itse, sekä viholliselta saaliiksi saatuja aseita.

Ryhmään kuuluu myös nuorempia miehiä, jotka on syystä tai toisesta todettu kykenemättömiksi menemään rintamalle.

Ukraina sotaa on käyty jo yli kaksi vuotta, eikä Ukraina ei ole enää yhtä yhtenäinen kuin sodan alussa. Innostus sotaa kohtaan on hiipunut ja Ukraina kärsii miespulasta.

Ukraina presidentti Volodymyr Zelenskyita on kehotettu alentamaan värväysikää.

Huhtikuun alussa Zelenskyi allekirjoitti kolme liikekannallepanoon liittyvää lakia, joiden myötä muun muassa värvättävien alaikäraja laskee 27 vuodesta 25 vuoteen.

Ukrainan parlamentti hyväksyi myös kiistelyä herättäneen mobilisaatiolain, joka ei anna pitkään rintamalla olleille sotilaille mahdollisuutta palata kotiin.

Ukrainalaisia on vähemmän kuin venäläisiä, ja monet Ukrainan parhaista sotilaista ovat uuvuksissa oltuaan rintamalla pitkään.

Venäjää ei Taranin mukaan voiteta lukumäärällä vaan taidolla ja nykyaikaisilla aseilla

– Me emme päihitä (venäläisiä) lukumäärällä. Tarvitsemme nykyaikaisia aseita ja vain siten voimme voittaa vihollisen. Emme lukumäärillä. Vain taidoilla, Taran sanoo.

Taranin mukaan pakottaminen ei todennäköisesti korvaisi potentiaalisen värvätyn aitoa innostusta.

– Hakkaa häntä kepillä, jos haluat, mutta hän ei taistele, sanoo Taran.

– Jos ihminen haluaa, hän voi jatkaa sata vuotta täyttääkseen tehtävänsä ja tuhoten vihollisen, hän lisää.

Lue myös:

    Uusimmat