Suomalainen Sanna katsoi läheltä, kun sadat poliisit rynnäköivät mielenosoitukseen: "En ole koskaan tällaista nähnyt"

Suomalainen Sanna poliisin rynnäköstä yliopistomielenosoitukseen: "En ole koskaan tällaista miehitystä nähnyt" 2:49
VIDEO: Näin paikalla ollut Sanna Voltti kuvaili mielenosoituksen tapahtumia.

Poliisi rynnäköi eilen Columbian yliopistoon New Yorkissa sen jälkeen, kun Palestiinaa tukevat mielenosoittajat valtasivat erään yliopiston rakennuksista.

Yliopiston alumni, suomalainen freelancetoimittaja ja -konsultti Sanna Voltti kertoo, että oli rientänyt paikalle nähtyään uutisista koululle kerääntyvän poliiseja. Katuja oli suljettu kampuksen ympäriltä ja paikalle oli tuotu valtavasti poliiseja.

– Siellä oli ihan sata- ellei tuhatpäin NYPD:n konstaapeleja paikalla, hän kertoo.

Vaikka kaupungissa on nähty paljon virkavaltaa esimerkiksi entisen presidentin Donald Trumpin oikeudenkäyntien yhteydessä, oli näky hänestä poikkeuksellinen.

– En ole itse koskaan tällaista miehitystä nähnyt, vaikka mielenosoituksia on ollut ympäri kaupunkeja, hän toteaa.

– Kun heillä kaikilla on vielä nämä rynnäkkövarusteet mukana, on se aika karua katsottavaa ulkoa päin.

Valtavalla rynnäkköajoneuvolla sisään, dekaani oltiin pidättää

Paikalla Voltti näki, kuinka poliisi ajoi yliopistolle valtavaksi kuvailtavalla rynnäkköajoneuvolla. Samoihin aikoihin sisältä kampukselta tuli tietoa, että poliisi oli rynnäköinyt vallattuun rakennukseen ikkunoiden ja ovien kautta.

Voltti todisti myöhemmin, kuinka pidätettyjä protestoijia lastattiin suuriin busseihin ja heitä vietiin pois alueelta.

Yliopisto ei poliisioperaation alettua enää päästänyt mediaa ollenkaan sisälle koulun alueelle. Yliopiston journalismin opiskelijat itse organisoivat toimituksen, joka raportoi tapahtumista ulkomaailmaan.

Voltti tietää, että poliisi oli paikalle saapuessaan kieltäneet näitä kuvaamasta. Kun yliopiston journalismin dekaani oli puolustanut opiskelijoiden oikeutta raportoida tapahtumista, oli poliisi uhannut pidättää tämän. Näihin toimiin ei kuitenkaan ryhdytty.

– Se oli aika härski juttu, ennenkuulumatonta, Voltti toteaa.

Muualla yltyneet väkivaltaisiksi

Muulla Yhdysvalloissa on nähty myös väkivaltaisia mielenosoituksia, joissa Israelin toimia vastustavat ja tukevat mielenosoittajat ovat ottaneet yhteen.

Sanna uskoo, että tilanne mielenosoituksissa voi myös New Yorkissa kärjistyä. Mielenosoittajia on pidätetty jo satapäin, mutta mahdollista voi olla, että pidätykset vain provosoivat muita mielenosoittajia.

MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen raportoi Kymmenen uutisissa Columbian yliopistolta ja kertoo, miten maassa suhtaudutaan ympäri maata käynnissä oleviin, jatkuvasti kasvaviin mielenosoituksiin ja tehtyihin massapidätyksiin. 

Katso alla olevalta videolta Karppisen arviot siitä, miten tilanne vaikuttaa Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin tilanteeseen.

Noin 300 palestiinalaisia tukevaa mielenosoittajaa pidätettiin Columbia-yliopistolla 2:39

Lue myös:

    Uusimmat