Saako parvekkeella grillata? Tästä syystä kieltäminen olisi yhtä tyhjän kanssa

Grillausta ja nakuilua – mitä omalla parvekkeella ja tontilla saa tehdä? 9:37
KATSO MYÖS: Mitä parvekkeella tai omalla pihalla saa tehdä?

Kiinteistöliitto muistuttaa, miksi taloyhtiön on turha yrittää kieltää parvekkeella grillausta.

Monen taloyhtiön järjestysmääräyksissä kielletään parvekkeella grillaaminen, mutta kenties turhaan. Kiinteistöliiton vanhempi lakimies Pauliina Haapsaari muistuttaa, ettei parvekegrillausta ole laissa kielletty. Vaikka taloyhtiössä voidaan laatia omia järjestysmääräyksiä, niillä ei saa rajoittaa normaalia asumista.

Grillauskiellon ongelma on se, ettei sitä voi kunnolla valvoa. Kiellon rikkomiseen ei myöskään voida pätevästi puuttua, jos ruoanlaitto ei aiheuta vaikkapa riskiä paloturvallisuudelle.

Yleensä asukkaan rikottua järjestysmääräyksiä voidaan huoneisto ottaa asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiön halliintaan jopa kolmeksi vuodeksi. Kiinteistöliitto kuitenkin muistuttaa, ettei hallintaanottoa voida tehdä, jos rikkomuksella on vain vähäinen merkitys.

– Hallintaanotto on niin järeä toimenpide, ettei siihen käytännössä voida pelkän grillaamisen vuoksi ryhtyä. Niinpä grillaamiskielto sellaisenaan jää käytännössä vaille oikeusvaikutusta, Haapsalo huomauttaa.

Haapsaari suositteleekin, ettei kieltoa kirjattaisi taloyhtiön järjestysmääräyksiin ilman hyviä perusteluja. 

Grillaajan on kuitenkin syytä huomioida naapurinsa, jotta turhilta kiistoilta vältytään. Erityisen tärkeää on myös huolehtia paloturvallisuudesta. Grilli pitää pitää riittävän kaukana puisista rakenteista tai muista syttyvistä materiaaleista, kunnes grilli on jäähtynyt kunnolla. Kuumaa grilliä ei tule jättää valvomatta.

Katso myös: Miten kaasupullot kuuluu säilyttää?

Grillaus parvekkeilla on sallittua, mutta osaavatko ihmiset säilyttää grilliensä kaasupulloja oikein? 8:28
Grillaus parvekkeilla on sallittua, mutta osaavatko ihmiset säilyttää grilliensä kaasupulloja oikein?

Lähde: Kiinteistöliitto

Lue myös:

    Uusimmat