Lähteiden mukaan Yhdysvallat aikoo vetää joukkonsa pois Nigeristä

Yhdysvalloilla on maassa reilut tuhat sotilasta.

Yhdysvallat aikoo vetää reilun tuhannen sotilaan joukkonsa pois Nigeristä Länsi-Afrikasta. Apulaisulkoministeri Kurt Campell puhui viranomaislähteiden mukaan puhelimessa Nigeriä hallitsevan sotilasjuntan pääministerin Ali Mahaman Lamine Zeinen kanssa perjantaina.

Yhdysvaltain delegaation on määrä matkustaa maan pääkaupunkiin Niameyhin ensi viikolla neuvottelemaan maasta poistumisesta.

Niger on ollut pitkään maa, jonka alueelta Yhdysvallat ja Ranska ovat taistelleet ääri-islamisteja vastaan muun muassa lennokeilla. Ranska on vetänyt joukkojaan pois maasta jo aiemmin.

Yhdysvallat rakennutti Agadezin erämaahan sadalla miljoonalla dollarilla tukikohdan, josta se voi lähettää lennokkeja alueelle.

Sotilasjuntta syrjäytti maan vaaleilla valitun presidentin Mohamed Bazoumin viime heinäkuun lopulla. Ennen syrjäytystä Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ehti vierailla Nigerissä maaliskuussa vuonna 2023 tapaamassa Bazoumia ja osoittaa maan tukea tärkeälle liittolaiselle.

Sotilasjuntta, kuten hallinnot sen naapurimaissa Malissa ja Burkina Fasossa, ovat osoittaneet enenevästi tukea Venäjälle ja lähentyneet sen kanssa.

Muun muassa Malia hallitseva sotilasjuntta kielsi aiemmin tässä kuussa maan tiedotusvälineitä käsittelemästä puolueita tai poliittista toimintaa. Maan viestintäviranomainen määräsi lausunnossaan kaikki tiedotusvälineet lopettamaan poliittisten puolueiden sekä poliittisten järjestöjen toiminnasta uutisoimisen. Lausunnossa ei kuitenkaan kerrottu, mitä seurauksia kiellon rikkomisella olisi.

Oppositio on Malissa suurelta osin vaiennettu sen jälkeen, kun sotilasjuntta kaappasi vallan ja syrjäytti vaaleilla valitun siviilipresidentti Ibrahim Boubacar Keitan vuonna 2020.

Lue myös:

    Uusimmat