Kymmenet tuhannet protestoivat "venäläislakia" vastaan Georgiassa

Kymmenet tuhannet protestoivat "venäläislakia" vastaan Georgiassa 4:01
Tbilisissä kymmenet tuhannet ihmiset kerääntyivät parlamenttitalon ulkopuolelle osoittamaan mieltä.

Georgiassa mielenosoittajat vastustivat hallituksen "ulkomaisia agentteja" koskevaa lakiesitystä. Esityksen on uskottu haittaavan Georgian pyrkimyksiä liittyä EU:n jäseneksi.

Georgiassa kymmenet tuhannet ihmiset kerääntyivät parlamenttitalon ulkopuolelle osoittamaan mieltä maan pääkaupungissa Tbilisissä keskiviikkona.

Mielenosoittajat vastustivat hallituksen "ulkomaisia agentteja" koskevaa lakiesitystä, jonka mukaan järjestöjen ja riippumattomien tiedotusvälineiden on ilmoitettava, jos yli 20 prosenttia niiden rahoituksesta on peräisin ulkomailta.

Lakiesityksen on uumoiltu haittaavan Georgian pyrkimyksiä liittyä EU:n jäseneksi, ja se muistuttaa Venäjän agenttilakia.

Venäjällä maan viranomaiset pyrkivät agenttilailla valvomaan ja säätelemään muun muassa ulkomaista rahoitusta saavien kansalaisjärjestöjen ja riippumattomien tiedotusvälineiden toimintaa.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kirjoitti keskiviikkona viestipalvelu X:ssä seuraavansa Georgian tapahtumia hyvin huolestuneena.

– Georgian kansa haluaa maalleen eurooppalaisen tulevaisuuden. Georgia on tienhaarassa. Sen pitäisi pysyä tiellä kohti Eurooppaa, von der Leyen kirjoittaa julkaisussaan.

Lakiehdotus hyväksyttiin keskiviikkona äänin 83-23. Georgian hallituspuolue haluaa, että laki pannaan täytäntöön kuun loppuun mennessä.

Lakia vastustavat pelkäävät, että sitä voitaisiin käyttää kriittisten äänten tukahduttamiseen ennen lokakuussa pidettäviä parlamenttivaaleja.

Poliisi hajotti mielenosoittajien joukon myöhään keskiviikkona käyttäen muun muassa kyynelkaasua ja vesitykkejä. Varasisäministeri Aleksandre Darakhvelidzen mukaan kuusi poliisia loukkaantui ja 63 ihmistä pidätettiin.

Georgialle myönnettiin EU:n ehdokasmaan asema viime joulukuussa, ja mielipidemittausten mukaan noin 80 prosenttia kansasta kannattaa Euroopan unioniin liittymistä.

Lähteet: Reuters, BBC

Tappelu Georgian parlamentissa tallentui videolle – Venäjä-myönteinen puhe kiivastutti 0:49
Lakiesitys on kuumentanut tunteita myös Georgian parlamentissa.

Lue myös:

    Uusimmat