Kuusi saman joukkueen pelaajaa kuollut harvinaiseen sairauteen – poikkeuksellinen yhteys epäilyksen alla

Kuusi Philadelphia Philliesin entistä pelaajaa on kuollut aivokasvaimen takia. Syyksi epäillään pelialustaa ja siinä piileviä vaarallisia aineita.

Yhdysvalloissa ja tarkemmin Philadelphiassa on tarkasteltu tekonurmen ja sen sisältämien vaarallisten kemikaalien vaikututsta terveyteen. Philadelphia Inquirerin mukaan kaupungin baseball-joukkue Philliesin vanhan kotiareenan pelialusta voi olla syynä jopa kuuteen aivosyöpään, jotka johtivat entisten pelaajien kuolemaan.

David West, Ken Brett, Tug McGraw, John Vukovich, Johnny Oates ja Darren Daulton pelasivat kaikki Philliesissä takavuosina, ja jokainen heistä on kuollut glioblastoomaan eli harvinaiseen aivosyöpään.

Philadelphialaislehden tietojen mukaan aivokasvainten osuus on pelaajien keskuudessa hälyttävän suuri. 

– Aivosyövän esiintyvyys stadionilla vuosina 1971-2003 pelanneiden Philliesin pelaajien keskuudessa on noin kolminkertainen aikuisten miesten keskimääräiseen esiintyvyyteen verrattuna, lehti kirjoittaa.

Tekonurmi enää harvinaisuus

Philadelphia Inquirer osti palan vanhaa tekonurmea ja teetti sillä testejä laboratoriossa. Testeissä tekonurmesta löytyi yhteensä kuuttatoista erilaista PFAS- eli per- ja polyfluoroalkyyliyhdistettä, jotka Yhdysvaltain ympäristönsuojeluvirasto EPA on luokitellut haitalliseksi ihmisille.

– Tiedämme, että PFAS-yhdisteet vaikuttavat maksaan, munuaisiin ja kiveksiin. Kukaan ei ole kuitenkaan tehnyt testejä vaikutuksista aivoihin, koska glioblastooma on niin harvinainen sairaus, Notre Damen yliopiston fyysikko Graham Peaslee toteaa Inquirerin mukaan.

Tekonurmi poistettiin Philadelphian Veterans Stadiumilta vuonna 2004 ja nykyään Citizens Bank Park -stadionilla pelaava Phillies pääsee kirmaamaan oikealla ruoholla.

30 MLB-sarjan baseball-joukkuesta vain viisi pelaa enää tekonurmella.

12.3. klo 10.48 otsikkoa muutettu muotoon "yhteys epäilyksen alla"



Lue myös:

    Uusimmat