Kommentti: Euroviisuista tuli Ruotsille riesa

Mekkala euroviisujen ympärillä on ollut poikkeuksellista, mutta tulos on nolla. EBU ei heittänyt Israelia ulos – onhan pääsponsorikin israelilainen. Yksikään maa ei lopulta boikotoinut euroviisuja Israelin takia. Arvot ja maine ovat joustavia, kirjoittaa MTV:n kulttuuritoimittaja Kari Pyrhönen

Kun Ruotsin Loreen vei viime keväänä euroviisuvoiton meidän Käärijän nenän edestä, toki se hiukan sapetti. Ammattilaisraadin äänillä viisut pelattiin taas Ruotsiin, koska samalla voidaan juhlia Abban voittoa 50 vuotta sitten. 

Näinhän se meni, eikö vain? Sittemmin on mennyt vähän huonommin. 

Kuri ja järjestys

Malmön euroviisuissa vallitseekin nyt kuri ja järjestys kuin suurvaltojen kokouksessa. Eurooppalaista pop-karnevaalia varjostavat katoilla partioivat poliisit, kun tärkeintä on pitää osallistujat sekä yleisö turvassa ja hengissä. 

Kansan äänillä nämä turvatoimi-euroviisut pyörisivät nyt Suomessa. Jokunen viranomainen saattaa meillä päin olla nyt helpottunut.

Euroviisut eivät enää ole Ruotsille juhla, vaan riesa. Malmössa asuvat palestiinalaisnuoret sanoivat MTV:n haastattelussa, että he haluavat osoittaa mieltään Israelia vastaan, mutta vain rauhanomaisesti. 

Euroopan yleisradioliitto EBU ei taipunut laajoihin vaatimuksiin heittää Israel ulos kisoista. Sitä vastoin Venäjä heivattiin pihalle 2022, koska ”hyökkäys Ukrainaan on vastoin kaikkia niitä arvoja, joita EBU edustaa, ja Venäjän osallistuminen aiheuttaisi euroviisuille huonoa mainetta”. 

Arvot ja maine ovat joustavia.

Israelin koskemattomuuden taustalla on vaikuttaa vahvasti myös raha. Euroviisuesiintyjät eivät marssi mediatilaisuuksiin punaista vaan turkoosia mattoa pitkin. Israelilaisen Carmen Talin perustama kosmetiikkayritys Moroccanoil on euroviisujen sponsori. Firman väri on turkoosi.  

Israelin edustaja, 20-vuotias Eden Golan ei ole turkoosilla matolla näyttäytynyt. Hänet on pidettävä piilossa kuin Putin tai Trump taannoisella Suomen vierailulla. Toisessa semifinaalissa torstaina jännitteet ovat äärimmillään - saako tuolloin finaalipaikasta kisaava Golan esiintyä rauhassa. Katsomossa saa liehuttaa osallistuvien maiden lippuja, Palestiinan lippu on kielletty. 

Boikotti kuihtui

Mekkala euroviisujen äärellä on ollut poikkeuksellista, mutta tulos on nolla. EBU ei tietenkään heitä Israelia ulos israelilaisen pääsponsorinsa takia. Artistit ympäri Eurooppaa rientävät Ruotsiin veisaamaan nopeasti maatuvaa liukuhihnapoppiaan. Yksikään maa ei lopulta boikotoinut kisoja Israelin osallistumisen takia.

Se on ainakin varmaa, että Israel ei tänä vuonna voita, vaikka tarjolla olisi millainen popin mestariteos. Euroopan kansalaiset tekevät selväksi, mitä Gazan siviilien kohtalosta ajatellaan, vaikka EBU ei tekisi mitään. 

Ehkä EBU:ssa lasketaan vielä, kuinka monta YK:n jäsenvaltion tappamaa siviiliä tarvitaan kisoista pois sulkemiseen.

Lue myös:

    Uusimmat