Irakilaismies tunnusti Isis-joukkomurhan Suomen poliisin videolle vapauduttuaan syytteistä – sai satojentuhansien korvaukset

Punabarettinen mies murhasi ainakin 11 ihmistä 0:22
Lyhennelmä videosta, joka toimi syyttäjän todisteena Isis-terrorismioikeudenkäynnissä, jossa irakilaiskaksosia syytettiin murhista.

Irakilaismies vapautui Isis-terrorismirikossyytteistä, mutta tunnusti poliisiputkassa kolme ja puoli vuotta myöhemmin saman teon. Hän on saanut 213 000 euroa niin kutsuttuja koppikorvauksia tutkintavankeusajastaan.

Viranomaisten mukaan tarvittaisiin kuitenkin huomattavasti enemmän näyttöä, jotta aiempi tuomio voitaisiin purkaa ja viedä asia uudestaan oikeuskäsittelyyn.

– Kun syyte on lainvoimaisesti hylätty, vastaaja voi aika huolettomasti huudella syyllisyyttään, sanoo apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe MTV Uutisille.

Irakilaismies joutui poliisin pidättämäksi viime elokuussa, kun hän kuvasi kaksoisveljensä kanssa Suojelupoliisin rakennusta Helsingissä. Putkassa hän ei suostunut minkäänlaiseen yhteistyöhön poliisin kanssa vaan uhkaili poliiseja, vartijoita ja muita ihmisiä koko kiinniottoajan.

Kun rikostutkija kävi selvittelemässä mieheltä kuulusteluun liittyviä asioita, irakilaismies uhkasi tätä tappamisella ja pään leikkaamiselta. Samassa yhteydessä hän kertoi tappaneensa 1 700 ihmistä Camp Speicherissä Irakissa.

Kyseessä oli sama terroristijärjestö Isisin toteuttama joukkomurha, johon liittyvistä syytteistä irakilaismies ja hänen kaksoisveljensä vapautettiin helmikuussa 2020 Turun hovioikeuden päätöksellä.

Miehen tunnustus tallentui poliisin videolle.

Esimerkkinä Ullanlinnan henkirikostutkinta

Lain mukaan vanha vapauttava tuomio voitaisiin purkaa vasta, jos uusi näyttö todennäköisesti johtaisi syyksi lukevaan tuomioon oikeudessa.

Veljesten tekemisiä Helsingin poliisissa Supoon liittyen selvitelleellä rikoskomisariolla Tommi Lehtosella on omakohtaista kokemusta asiasta, sillä hän toimi tutkinnanjohtajana joulukuussa 2022 tapahtuneessa Ullanlinnan henkirikoksessa. 

– Terrorismirikosepäily on sen verran vakava, ettei se pelkällä koppihuutelulla selkene, Lehtonen kommentoi asiaa MTV Uutisille.

Ullanlinnan henkirikostutkinnan yhteydessä poliisi tutki elokuun 2021 tapahtumia, jossa murhasta epäilty psykiatri oli ajanut perhe kyydissään autolla mereen Helsingin Kauppatorilta. Poliisi epäili, että mies oli yrittänyt murhata vaimonsa ja lisäksi pariskunnan neljä lasta jo aiemmin. Syyttäjä oli samaa mieltä.

Mereen ajoa oli kuitenkin tutkittu tapahtuma-aikaan liikenneturvallisuuden vaarantamisena ja mies oli saanut siitä sakot. Koska Suomessa ei voi saada kahta rangaistusta samasta asiasta, syyttäjä haki sakkojen purkua Korkeimmasta oikeudesta (KKO).

KKO ei suostunut purkuun, koska uusi näyttö ei sen mukaan olisi tuonut psykiatrille riittävällä varmuudella tuomiota henkirikoksen yrityksistä. Niinpä mereen ajo ei edennyt koskaan oikeuteen.

Maailmaan mahtuu huutoa

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappen mukaan maailmaan mahtuu kaikenlaisia huutoja.

– Veljekset ovat kiivasluontoisia miehiä ja minulla on sellainen käsitys, että he huutelevat hyvin mielellään tästä jutusta, jossa syytteet on hylätty, Rappe sanoo.

– Tällaisesta huutelusta ei tietenkään aiheudu esitutkinnan käynnistämistä.

Rikoskomisario Tommi Lehtonen pohtii sitäkin, voitaisiinko irakilaismiehen puheita edes katsoa päteväksi tunnustukseksi.

– Ehkä kyse oli enemmän uhoamisesta kuin tunnustuksesta, Lehtonen pohtii.

Huutelu tapahtui englanniksi, jota kaksosveljekset osaavat tiettävästi heikosti. Vaikka mies viittasi tekemisiinsä Camp Speicherin joukkomurhassa, merkitys jäi osittain epäselväksi myös poliisille.

– Hän sanoi täsmälleen ottaen, että "I kill 1 700 people" eli hän ei puhunut missään tietyssä aikamuodossa tapahtumista. Toisaalta hän kuitenkin vahvisti tarkoittaneensa Camp Speicheria, kun häneltä asiaa tiedusteltiin, Lehtonen sanoo.

Pelkkä tunnustus ei riitä tuomioon vakavissa rikoksissa. 

– Jos henkilö kertoisi hyvin yksilöidysti tekemästään rikoksesta ja lisäksi muulla todistelulla pystyttäisiin kokoamaan vankkaa selvitystä tunnustamisen tueksi niin, että näyttö johtaisi todennäköisesti tuomioon, silloin tällaisella tunnustamisella voisi olla painoarvoa, Rappe sanoo.

426 000 euron koppikorvaukset

Identtiset irakilaisveljekset saapuivat Suomeen pakolaisina vuonna 2015. Poliisi ryhtyi pian epäilemään, että he olivat osallistuneet Camp Speicherin joukkomurhaan Irakissa kesäkuussa 2014. 

Terroristijärjestö Isis tappoi tuolloin 1 700 vankia. Surmatut olivat taisteluista vetäytyneitä aseettomia Irakin armeijan sotilaita sekä armeijan alokkaita.

Syyttäjän mukaan jompikumpi veljeksistä surmasi ampumalla ainakin 11 Isisin vankia. Syyttäjä vaati ampujaveljekselle elinkautista vankeutta ja toiselle veljelle 12 vuoden vankeusrangaistusta avunannosta.

Syyttäjän keskeinen todiste oikeudessa oli äärimmäisen raaka Isisin propagandavideo verilöylystä, jossa syyttäjän mukaan toinen veljeksistä esiintyi. Oikeudenkäyntiä hankaloitti se, että identtiset kaksoisveljekset ovat hämmentävän samannäköisiä.

Hovioikeuden mukaan näyttö ei kuitenkaan riittänyt identtisten kaksoisveljesten tuomitsemiseen. Suomen valtio maksoi myöhemmin kaksosille yhteensä 426 000 euron korvaukset aiheettomasta istumisesta tutkintavankina.

*Päivitys kello 10.30: Korjattu ingressiä. Tunnustus tapahtui kolme ja puoli vuotta vapauttamisen jälkeen, ei neljä, kuten tekstissä aiemmin sanottiin.

Lue myös:

    Uusimmat