EU-parlamentin voimahahmo MTV:lle: Venäjän toimet Suomen itärajalla osoittavat tarpeen kansainvälisten sopimusten uudistamiselle

EU-voimahahmo Manfred Weber MTV:lle: Pakolaissopimuksissa päivittämisen tarvetta 2:32
KATSO VIDEO: EU-voimahahmo Manfred Weber MTV:lle: Pakolaissopimuksissa päivittämisen tarvetta.

Euroopan parlamentin suurimman ryhmän puheenjohtajalta Manfred Weberiltä tulee tukea ajatukselle, että kansainväliset pakolaissopimukset ovat muutosten tarpeessa.

Turvapaikanhakijoiden masinoiminen Suomen rajalle on osoitus siitä, että Venäjän presidentti Vladimir Putin haluaa horjuttaa Euroopan unionia, tai jopa hajottaa sen kokonaan. Näin sanoo MTV:lle Manfred Weber, joka johtaa Euroopan parlamentin suurinta ryhmää Euroopan kansanpuoluetta (EPP). 

Saksalaisen Weberin mukaan Putin ei voi sietää eurooppalaista elämäntapaa, johon kuuluvat keskeisesti vapaus ja demokratia. Hän sanoo Putinin yrittävän hybridivaikuttamisellaan lyödä kiilaa Euroopan maiden yhtenäisyyden väliin, mihin on vastattava entistä lujemmalla yhtenäisyydellä.

Weber kehuu Suomen hallituksen toimintaa rajalla ja sanoo sen osoittavan, ettei Putin voi kiristää EU:ta toimimalla tällä tavoin.

– Suomen vastaus Venäjän toimintaan on ollut hieno osoitus siitä, että pystymme puolustamaan. Mielestäni Suomen hallitus ansaitsee Euroopan unionin täyden solidaarisuuden toimissaan laittomien siirtolaisten pysäyttämiseksi rajalle, Weber sanoo.

Weberin johtama Euroopan kansanpuolue on keskustaoikeistolainen ryhmä, johon kuuluvat Suomesta päähallituspuolue kokoomuksen mepit. Ryhmään kuuluu 177 meppiä ja Weber on kiistatta parlamentin merkittävimpiä vallankäyttäjiä. 

Muutoksia pakolaissopimukseen harkittava

Kun Venäjä viime syksynä alkoi masinoida turvapaikanhakijoita Suomen rajalle, presidentti Sauli Niinistö piti useaan otteeseen esillä, ettei Geneven pakolaissopimusta laadittaessa tultu ajatelleeksi mahdollisuutta käyttää turvapaikanhakijoita hybridisodan välineenä. 

Vuonna 1951 laaditussa sopimuksessa säädetään muun muassa oikeudesta hakea turvapaikkaa. Sen on allekirjoittanut 145 valtiota.

– Euroopassa olemme yhtä mieltä siitä, että oikeus hakea turvapaikkaa ja Geneven sopimukset kuuluvat arvojemme perustaan. Emme halua luopua niistä. 

– Mutta meidän on tunnistettava modernit tavat käydä hybridisotaa, mitä nähdään nyt Suomen ja Venäjän rajalla. Siksi muutokset ovat tarpeen ja niitä on harkittava, Weber sanoo.

Manfred Weber painottaa, että muutoksista huolimatta Geneven pakolaissopimuksen ja turvapaikkaoikeuden periaatteista on pidettävä kiinni. Hän sanoo olevansa ylpeä siitä, miten eurooppalaiset ovat viime vuosina avanneet ovet miljoonille ukrainalaisille, jotka pakenevat sotaa.

– Me emme puhu ovien sulkemisesta tai muurin rakentamisesta Euroopan ympärille. Olemme maanosa, joka haluaa auttaa apua tarvitsevia. Mutta emme voi antaa Putinin hyökätä meitä vastaan ja kiristää meitä. Siihen on löydettävä ratkaisu.

Välineellistettyä maahantuloa on viime vuosina nähty myös Valko-Venäjän rajavaltioissa. Aljaksandr Lukashenkan hallinnon on tiedustelutietojen valossa arvioitu lennättäneen massoittain turvapaikanhakijoita Minskiin, josta heitä on ohjattu Latvian, Liettuan ja Puolan rajojen yli.

Euroopan parlamentti hyväksyi huhtikuun alkupuolella EU:n uuden muuttoliike- ja turvapaikkapaketin. 

Siihen kuuluu niin sanottu kriisiasetus, joka määrittää toimet silloin, kun saapuvien ihmisten määrä kasvaa yllättäen ja vaarantaa maan turvapaikkajärjestelmän.

Asetuksessa on huomioitu välineellistetyn maahantulon tilanteet, joissa voitaisiin poiketa tavallisista turvapaikkamenettelyistä.

Puolustusteollisuudessa yhdistettävä voimia

Kevään aikana Manfred Weber on ollut yksi Euroopan puolustuksen vahvistamisen puolestapuhujista. Hän on julkisesti ilmaissut olevansa huolissaan Donald Trumpin mahdollisesta paluusta Yhdysvaltain presidentiksi.

Trumpin Nato-kriittiset lausunnot osoittavat Weberin mukaan sen, että Euroopan on oltava valmis puolustautumaan myös ilman Yhdysvaltojen tukea.

Yksi tapa puolustuksen vahvistamiseen olisi kehittää puolustusteollisuuden markkinoista aidosti Euroopan yhteiset.

– Euroopassa meillä on seitsemäntoista erilaista panssarivaunua, kun Yhdysvalloissa on yksi. Voisimme olla paljon tehokkaampia, jos tekisimme tämänkaltaisia hankintoja ja innovaatioita yhdessä Euroopan tasolla, Weber sanoo.

Weberin mielestä yhteisen puolustusteollisuuden edistäminen kuuluu seuraavan komission puolustuskomissaarille. EU-komission nykyinen puheenjohtaja Ursula von der Leyen on sanonut haluavansa perustaa viran, jos hän saa jatkokauden tehtävässään.

Uusi komissio muodostetaan eurovaalien jälkeen. Von der Leyen on EPP:n kärkiehdokas.

Weber kehuu vuolaasti Suomen puolustusvoimia ja kansalaisten valmiutta puolustaa maataan.

– Suomalaisen toimintakulttuurin pitäisi olla esikuva muulle Euroopalle.

Lue myös:

    Uusimmat