Alkuvuodet ja 60-luku

Mainos-TV:n alkuvuosien kaikki ohjelmat olivat mainoksia ja ne lähetettiin suorina, kuten pitkään myös suurin osa muusta ohjelmistosta. Heti vuoden 1958 alussa alkoi Tv-kotilääkäri, josta tuli yksi television pitkäikäisimmistä sarjoista. Syyskuussa 1959 Mainostelevisio aloitti päivittäiset lähetykset ja myös päivälähetykset saatiin käyntiin. Monet mainostajat suunnittelivat ja kustansivat suosittuja päivälähetyksiä, kuten Tenavatuokio, Kekseliäs emäntä ja Tv-tarjotin.

Kotimaisia suuria show-ohjelmia olivat Aikamme huiput sekä Miljoomittelö. MTV tuli tunnetuksi myös urheilun erikoislähetyksistä, kuten yleisurheilun ja nyrkkeilyn Suomi-Ruotsi -maaotteluista. Miss Suomi -kilpailu kohosi vuosikymmeniksi Suomen katsotuimpien ohjelmien joukkoon. Mainostoimistojen tv-osastot halusivat myös tuottaa ohjelmia ja niitä tehtiinkin runsaasti, esimerkkeinä 1960-luvun viihdeohjelmat, Laila Kinnusen tähdittämä Kuukauden suositut sekä Tv-tanssiaiset.

Miss Suomi -kilpailu kohosi vuosikymmeniksi Suomen katsotuimpien ohjelmien joukkoon.

Mainostoimistojen tuottamien ohjelmien lisäksi toimistot innostuivat hankkimaan ulkomailta tv-sarjafilmejä. Niiden esittäminen oli kuitenkin aluksi lähes mahdotonta, sillä 30 minuutin lähetysaika ei riittänyt sekä sarjafilmien että sovittujen mainosten esittämiseen. Tilanne kuitenkin helpottui, kun Yleisradio suostui mm. puolen tunnin lähetysaikaylitykseen joka neljäs maanantai suurelle kansainväliselle show-ohjelmalle Aikamme huiput. Ensimmäisiä ulkomaisia elokuvia oli mm. kokoillan elokuva Anaconda ja sarjafilmeistä ensimmäisten joukossa ruutuun ilmestyi lasten lännenfilmisarja Rin-Tin-Tin, johon oli teetetty "yksinkertainen suomenkielinen dubbaus" - ja nuorison suosio oli taattu.

Kuusikymmenluvulla sarjafilmien esitys vakiinnutti paikkansa ja ruuduissa pyörivät mm. perhekomediat Isä tietää kaiken ja Riemuperhe Riley sekä Lassie, jännityselokuvasarjat Highway Patrol, Näkymätön mies, Sea Hunt ja Kolmas mies sekä piirrossarjat Felix-ihmekissa ja Heckle ja Jeckle. Kehityksen suuntaan edesauttoi suuresti mm. kansainvälinen NBC-yhtiö, joka lupautui myymään Yleisradion lisäksi myös MTV:lle tv-sarjoja alkuun yhdellä markalla.

Kotimaisista 60-luvulla alkaneista sarjoista mainittakoon vielä Levyraati, komediasarja Hanski sekä tietokilpailu Tupla tai kuitti, jota esitettiin yhtäjaksoisesti lähes 30 vuotta. Viihdeohjelma Sitsit pilkkasi ajasta poiketen poliitikoita ja herätti laajaa keskustelua. Perheohjelmiin lukeutuivat suositut Tänään kotona ja Me tammelat. Kolmikko Spede Pasanen, Vesa-Matti Loiri ja Simo Salminen aloittivat yhteistyön jo 60-luvun lopulla. Heidän tuottamansa lukemattomat viihdeohjelmat (Spede-Show, Spede-Visio, Speden Saluuna, Vesku-show, Speden spelit, Uuno-leffat jne.) ovat riemastuttaneet suomalaisia koko MTV:n tähänastisen taipaleen ajan.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja