1990-luku

Suomalainen televisiotarjonta koki suurimman mullistuksensa sitten videoiden, kun päivittäissarja Kauniit ja rohkeat aloitti vuonna 1992. Muutoksen tuulia tv-sarjoihin toi ohjaaja/tuottaja David Lynch mestarillisen Twin Peaksin johdolla. Ruutuihin ilmestyi todellisuudesta poikkeavia, mystisiä ja epänormaaleja ilmiöitä ja henkilöhahmoja tarjoavia sarjoja, kuten Salaiset kansiot ja Ally McBeal. Myös omaperäisistä pikkukaupungeista kertovat sarjat, kuten Rooman seriffi ja Villi pohjola, valloittivat katsojat aitoudellaan, sekä nuorisosarjat, kuten Beverly Hills, 90210, Melrose Place ja Frendit, nousivat suureen suosioon. Näiden lisäksi televisiokamerat päästettiin sairaaloiden kiehtovaan maailmaan Teho-osaston myötä.

Lastenohjelmatkin kokivat uuden tulemisen, kun käsittämättömän suositut Teini-ikäiset Mutantti Ninja Kilpikonnat, Prätkähiiret ja Pokémon aloittivat taistelunsa pahiksia vastaan.

Kotimaista tuotantoa leimasivat huippusuositut draamasarjat, kuten Ruusun aika, Ihmeidentekijät, Blondi tuli taloon, Puhtaat valkeat lakanat ja Sydän toivoa täynnä.

Kotimaisten draamasarjojen kultainen vuosikymmen.

Vuosikymmenen lopulla alkoi Salatut elämät, joka jatkaa yhä voittokulkuaan. 90-luvulla nähtiin menestyksekäs ja poikkeuksellinen talk show Hyvät, pahat ja rumat. Nuoret saivat itselleen jotakin ihan omaa ja ainutlaatuista, kun musiikkiohjelma Jyrki! aloitti vuosikymmenen puolivälissä. Koko perheen lauantain kestosuosikiksi kohosi Bumtsi Bum! Ja kukapa ei muistaisi hokemaa "osta vokaali!", joka kumpusi Onnenpyörä-visailusta. Julkkiskokkien esiinmarssin aloitti 1999 suuren suosion saanut, viisi vuotta jatkunut Kokkisota.

Urheilussa MTV keskittyi jääkiekon SM-liigan seuraamiseen ja loi Hockey Night -brändin. Formula 1 -lähetykset alkoivat MTV:llä 1993 ja F1 onkin yhtiön kaikkien aikojen merkittävin urheilun ohjelmapanostus, joka tuotteena siirtyi vuonna 2006 aivan uudelle tasolle maksukanavien ja muiden uusien jakeluteiden myötä.

90-luvulla MTV myi loputkin omasta tuotannostaan uutis- ja ajankohtaistoimitusta lukuunottamatta ja alkoi ostaa kaiken ohjelmatuotannon itsenäisiltä tuotantoyhtiöiltä.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja