Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Täyteläinen juustokakku on kesän maukkain jälkiruoka: Vältä yleiset virheet valmistuksessa

Juustokakut ovat monen suomalaisenkin herkku, mutta sen monivaiheinen valmistus voi viedä sormen kokemattoman leipurin suuhun. Lue kotitalousopettaja Arja Elina Laineen vinkit

Haluaisitko leipoa juustokakun kesäjuhlien tarjoilupöytään? Kotitalousopettaja Arja Elina Laine muistuttaa, että juustokakun leipominen vaati ennen kaikkea huolellisuutta.

– Ohjeita kannattaa seurata tarkasti. Ei voi tehdä vähän sinne päin, kun on niin paljon vaiheita. Lisäksi kannattaa muistaa, että juustokakkuja voi tehdä parillakin eri tavalla: kakun voi paistaa tuorejuustomassoineen tai täytteen voi tehdä hyytelöseoksena ilman paistamista, Laine kertoo.

Juustokakun pohjankin valmistukseen on monta tapaa. Voit sekoittaa keksinmuruja ja rasvaa tai esimerkiksi paistaa pakastekauramurotaikinan levynä, murustaa sen ja sekoittaa rasvan kanssa. Sitten seos vain painellaan vuoan pohjaan.

– Terveellisempi ja kuituisempi versio syntyy, kun käyttää lesepitoisempia hiutaleita ja niitä sekoittaa rasvan ja sokerin kanssa, Laine vinkkaa.

Kokeile vaikka tätä reseptiä:  Suklaarusina-juustokakku

Jos juustokakku ei vielä ole jälkiruokabravuurisi, saattaa sen tekeminen jännittää. Erityisesti, jos suunnittelet sen olevan juhlapöydän kruunaava herkku. Laine muistuttaakin parista perusasiasta.

– Jos liivatteenkäyttö ei ole hallussa, niin tuorejuustomassasta voi tulla liian tönkköä tai liian löysää. Ainesosien suhteiden pitää myös olla oikein, jotta juustokakku voi onnistua. Kannattaa myös muistaa, että juustokakun valmistukseen liittyy niin monia vaiheita. Siksi sen tekeminen vaatii kärsivällisyyttä. Liivatteen kanssa kun tehdään, niin sehän ei ole hetkessä valmista.

Makuja on monia

Jos etsit viime hetken ideaa juhlien jälkiruoaksi, ei juustokakku siis ole välttämättä sopiva valinta. Kiireessä ei juustokakkua kannata – tai voikaan – tehdä. Jos kakun valmistaa uunissa paistaen, se saattaa kyllä valmistua noin tunnissa, mutta jos valmistat kakkuun hyytelöseoksen, kakkua kannattaa pitää jääkapissa hyytymässä useamman tunnin, mieluiten yön yli.

Ja jos juustokakkua jostain syystä jää juhlista yli, on hyvä muistaa sen oikeaoppinen säilytys.

– Jos sitä säilyttää lämpimässä koko päivän, niin ei siitä enää tarjolle ole. Mutta jos sen pystyy laittamaan välillä jääkaappiin, niin kyllä se sen aikaa selviää, että se tulee syötyä, Laine nauraa.

Minkä makuinen juustokakku sitten sopii kesään?

– Suomalaiset marjat sopivat mielestäni erityisen hyvin. Näin kesän tullen vadelmat, mustikat ja mansikat – joko suoraan massaan laitettuna tai sitten välikerrokseen. Marjat keventävät mukavasti raskasta juustokakkua. Vanilja ja juustokakku ovat täydellinen yhdistelmä, myös minttu sopii. Useimmiten maut ovat makeita, mutta miksei maku voisi olla suolaisempikin, esimerkiksi avokadoa voisi kokeilla, Laine vinkkaa.

Kannattaa myös miettiä, kuinka makean ja kaloripitoisen kakusta haluaa tehdä.

– Moni tykkää juustokakun ja suklaan yhdistämisestä, mutta mielestäni kahden niin raskaan ainesosan yhdistäminen on jo liikaa. Makuja on kuitenkin monia!

Laine muistuttaa, että koristeluilla on helppo tehdä kakusta vielä näyttävä.

– Juuri ennen tarjoilua voi kakusta vielä saada paremman näköisen. Juustokakun pinnalle voi laittaa esimerkiksi tuoreita hedelmiä tai marjoja.

Uusimmat: Ajankohtaista

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja