Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Täydellisen kakun ohjenuora – noudata näitä sääntöjä

Tuntuuko mittailu ja sekoittelu kakkua leipoessa enemmän tiedeprojektilta kuin hauskalta puuhalta? Lue 8 sääntöä, joiden avulla kakun leipominen käy leikiten!

Syntymäpäiväkakun leipomisen ei tarvitse olla tuskainen projekti. Seuraavia Cooking Light -sivuston sääntöjä noudattamalla kakun leipominen onnistuu ja se voi olla myös hauskaa.

1. Hyvä lopputulos syntyy kulhossa

Kakku on lähtökohtaisesti kemiallinen kokeilu: eri ainesosat sekoitetaan tietyssä järjestyksessä, jotta syntyisi toivottuja vaikutuksia aiheuttavia reaktioita. Kakut voivat saada pehmeän koostumuksensa niin, että ensin vatkataan yhdessä rasva ja sokeri, lisätään kananmunat ja kuivat ainesosat ja jotain nestettä. Toiset kakut saavat ilmavan koostumuksen, kun kananmunat tai pelkät valkuaiset vatkataan ensin ja lisätään sitten muuhun taikinaan.

Olipa leipomasi herkku millainen hyvänsä, seuraa ohjeita tarkasti ja lisää aineet taikinaan juuri oikeassa järjestyksessä.

2. Tunne uunisi

Estääksesi kakun yli- tai alikypsentymisen, hanki uunilämpömittari. Se on paras tapa varmistaa, mikä uunisi lämpötila todelisuudessa on. Kypsennä kakku uunin keskivaiheilla. Muista laittaa uunin luukku varovasti kiinni, sillä kova pamaus voi rikkoa taikinan ilmakuplat, jolloin kakku lässähtää. Tarkistaaksesi, onko kakku valmis, paina kevyesti keskeltä kakkua. Jos se ponnahtaa takaisin, se on valmis. Tai työnnä kakkuun puutikku – se tulee puhtaana ulos, jos kakku on kypsä.

3.  Valitse oikea vuoka

Reseptissä mainittua kakkuvuoan kokoa kannattaa noudattaa. Vuoan koko mainitaan resepteissä siksi, että kakun koko kasvaa 50–100-prosenttisesti uunissa. Jos vuokasi on liian pieni, kakku voi pursuta siitä yli. Myös värillä voi olla väliä. Lasiset tai tummat teflonvuoat vaativat yleensä muutaman asteen vähennyksen uunin lämpötilassa verrattuna hopeanvärisiin alumiinivuokiin.

4. Käytä oikeanlaisia jauhoja

Erilaiset jauhot sisältävät eri määrän proteiinia. Mitä enemmän proteiinia, sitä enemmän gluteenia.  Käytä siis juuri reseptissä mainittuja jauhoja, jotta lopputulos on toivotunlainen.

5. Punnitse jauhot, älä mittaa

Jos sinulla ei ole keittiövaakaa, on aika hankkia sellainen. Punnitseminen on paras tapa mitata jauhot. Riippuen siitä, kuinka tiiviisti jauho on mittakuppiin pakkautunut, saatat vahingossa laittaa taikinaan jauhoja tuplamäärän. 

6. Kemialla on merkitystä

Kakkutaikinan pääainesosat koostavat pohjan hyvälle kakulle. Jauhot sakeuttavat taikinaa. Ruokasooda ja leivinjauhe saavat kakun kohoamaan. Rasvat hidastavat gluteenin kehitystä ja tuovat kakkuun kosteutta. Sokeri puolestaan hajottaa gluteenia monen muun asian ohella ja kananmunat esimerkiksi auttavat taikinaa asettumaan uunissa.

7. Jäähdytä

Jäähdytä kakkuja vuoassa ritilän päällä 20 minuutin ajan ja poista vuoka vasta sitten. Kun kakku on jäähtynyt, aseta lautanen vuoan päälle, käännä vuoka ja taputa vuoan pohjaa varovasti, jotta kakku irtoaa.

8. Kuorruta kuin ammattilainen

Aseta pieni määrä kuorrutetta keskelle kakkulautasta ja aseta kakun alin kerros sen päälle. Tämä estää kakkua liikkumasta, kun työskentelet sen parissa. Levitä kuorrute kakun päälle lastalla, lisää toinen kakkukerros ja kuorruta koko kakku ohuelti. Laita kakku sitten pakastimeen vartiksi ja viimeistele tämän jälkeen kuorrutus aloittaen kakun päältä ja jättäen reunat viimeiseksi.

Uusimmat: Ajankohtaista

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja