Mainos
Mainos
leivontanurkkakansi1valmis
Mainos

Syksyn sienistä jotakin uutta? Kokeile syötävän suloisia sienihentusia

Tänä syksynä leivotaan helppoja pikkuleivonnaisia, sienihentusia, joiden täytteeksi tulee maistuva sienimuhennos. – Kerma, sipuli ja voi -yhdistelmä toimii aina, vinkkaa kotitalousopettaja Arja Elina Laine.

Syksyn sienet sopivat loistavasti suolaiseen leivontaan. Sienipiirakka on varmasti suosituin syksyn herkku, jollaisia myös kotitalousopettaja Arja Elina Laine on tehnyt lukuisia erilaisia.

– Mieleen painuvin tekemäni sienipiirakka on aikanaan Big Brother -talossa asukkaiden kanssa leipomani sieni-salviapiirakka, Laine muistelee.

Klassisen sienipiirakan lisäksi sieniä voi hyvin lisätä sämpylä- ja leipätaikinoiden joukkoon. Mikä sopisikaan syksyyn paremmin, kuin uunituoreet itse leivotut sämpylät ja leivät.

– Hyvä muistisääntö on, että puolen litran taikinaan menee 2–2,5 desilitraa ryöpättyjä sieniä, mikä vastaa noin litraa tuoreita sieniä. Jos käytät kuivattuja sieniä, 30–40 grammaa vastaa noin litraa tuoreita sieniä. Tuoreet sienet kannattaa aina ryöpätä, sillä sienistä irtoaa paljon nestettä, mikä vaikuttaa leivonnaisten rakenteeseen, Laine muistuttaa.

Sienistä saa myös herkullisia lehteviä kantarellisarvia, jotka sopivat tarjottavaksi kahvipöytään. Nopea syksyinen herkku syntyy paistamalla sienet pannulla esimerkiksi timjamin, sipulin ja voin kanssa ja täyttämällä seoksella patongit.

– Valmiit piirakkataikinat ovat myös todella käteviä leivonnassa. Sienimetsään lähtiessä ottaa vain taikinan sulamaan ja palatessa tekee heti piirakan tuoreista aineksista. Jos kaipaa nopeita ja helppoja herkkuja, kannattaa kokeilla sieni-juustokeksejä.

Sienihentuset

Sienihentuset ovat herkullinen ja helppo suolainen leivonnainen, joissa voi hyödyntää niin tatteja kuin kantarellejakin.

  • Suolaisesta taikinasta leivot kätevästi suolaisten hentusten leivospohjat.
  • Kun leivot pieniä täytettäviä leivospohjia, saat pysymään ne parhaiten kupin muodossa, kun pistelet taikinapohjat ja paistat leivospohjat tuorejuuston kanssa.
  • Valmista maistuva sienimuhennos ja täytä sillä leivonnaiset, nauti heti kuumana tai jäähtyneenä.
  • Halutessasi voit lopuksi kuorruttaa hentuset juustoraasteella ja paistaa kauniin värin pintoihin uunissa. 

n. 12 kpl hentusia (n. 6 cm halkaisija)

Pohjat:

1 pkt Myllyn Paras Pyöreä Piirakkataikina, suolainen (380 g) tai Ruokapiirakkataikina tai Neljän Viljan Ruokapiirakkataikina (400 g)
100 g kantarelli- tai sienituorejuustoa

Sienimuhennos:

½ l kantarelleja
2 kpl herkkutattia tai muita tatteja
2 kpl kesäsipulia varsineen
3 rkl voita tai margariinia
100 g kantarelli- tai sienituorejuustoa
n. 1 dl kuohukermaa
1 tl suolaa
hiven jauhettua valkopippuria
n. 1 rkl tuoretta timjamia
75 g mozzarella-juustoraastetta

Sulata taikinalevy ja kauli se puolet ohuemmaksi. Ota taikinasta pyöreällä muotilla tai juomalasilla (halkaisija n. 8 cm) pyörylöitä. Pistele pyörylät haarukalla ja vuoraa pyörylöillä 7–8 cm leveät alumiiniset leivosmuotit. Levitä jokaiseen pohjaan 1 rkl tuorejuustoa. Paista 225-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla 10–15 minuuttia. Näin saat hentuspohjat.

Valmista paiston aikana sienimuhennos. Puhdista ja paloittele sienet sekä kuutioi sipulit. Kuumenna rasva pannulla ja paista silputut sienet ja sipulit siinä. Lisää joukkoon tuorejuusto, kerma ja mausteet. Sekoita hyvin ja anna muhennoksen kiehua hiljalleen 5 minuuttia. Lisää kermaa, mikäli muhennos on liian kuivaa (sienien kosteus vaikuttaa muhennoksen rakenteeseen). Lisää vielä juustoraaste (voit säästää osan pinnalle, jos haluat lopuksi kuorruttaa hentuset).

Jaa täyte hentusten koloihin. Koristele tuoreilla timjamin lehdillä. Halutessasi voit ripotella muhennoksen pinnalle vähän juustoraastetta ja kuorruttaa hentuset uunin yläosassa nopeasti niin, että juusto sulaa.

Resepti: Arja Elina Laine, Arjan Ruokaviestintä Oy tehnyt Myllyn Paras Oy:lle ja Leivontanurkkaan.

Uusimmat: Ajankohtaista

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja