Mainos
Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Perinneherkku maistuu aina! Nappaa talteen suussa sulavan rahkajälkiruoan resepti

Pasha on pääsiäisen perinneherkku, joka monien yllätyksesi on todella helppo valmistaa myös kotona. 

Pasha kuuluu ortodoksiseen pääsiäisperinteeseen, ja pasha tarkoittaakin venäjäksi pääsiäistä. Alun perin pashaan käytettiin nimenomaan paaston aikana käyttämättä jääneitä maitotuotteita, kuten rahkaa, voita, ja kermaa. Näiden lisäksi pashaan tarvitaan kananmunia, sokeria ja kuivattuja hedelmiä, kuten rusinoita.

Nykyisin pashasta löytyy lukuisia erilaisia versioita, joissa pasha on maustettu juuri oman maun mukaisesti niin sitruunalla, suklaapaloilla kuin hillollakin. Kokeile siis rohkeasti uusia makuja ja löydä oma suosikkisi! 

Aito pashamuotti on tehty puusta ja uskonnollisin aihein kuvioitu, mutta pashan teko onnistuu myös kotoa löytyvillä välineillä. Valmistukseen voit käyttää niin siivilää, kolmioraastinrautaa tai kahvinsuodatinta. Pasha-massa laitetaan yöksi valumaan harsokankaalla vuorattuun muottiin, jolloin liika neste valuu pois muodostaen kakkumaisen jälkiruoan. Pashan voi siis valmistaa hyvin etukäteen ennen vieraiden tuloa. 

Ennen tarjoilua pasha koristellaan kauniiksi hedelmillä, suklaalla tai karamelleilla.

Pasha (1 litran muottiin, 6–8 hengelle)

2 dl kuohu- tai vispikermaa
3 keltuaista
1 dl sokeria
75 g voita
½ dl mantelirouhetta
1 dl kultarusinoita tai kuivattuja papaijapaloja
½ dl sukaattia
2 tlk rahkaa (500 g)
1 rkl puristettua sitruunamehua
1 tl vaniljasokeria
⅓ tl jauhettua inkivääriä

Koristeluun:

tuoreita hedelmiä, pääsiäisrakeita

Sekoita pinnoitetussa kattilassa kerma, keltuaiset ja sokeri. Kuumenna seosta koko ajan muovivispilällä sekoittaen, kunnes seos hieman sakenee (2–3 min). Nosta kattila levyltä ja lisää voi pieninä nokareina vatkaten joukkoon, kunnes voi sulaa. Mittaa joukkoon muut aineet. Rusinoita tai papaijaa voit ensin rouhia hyvin pieneksi terävällä veitsellä.

Vuoraa muotti tai siivilä kastellulla, nihkeäksi puristellulla sideharsolla tai kahvisuodatinpaperilla.

Kaada pashaseos vuorattuun muottiin. Taittele sideharso pintaan ja laita lautanen päälle. Laita pasha valumaan jääkaappiin yöksi. Kumoa pasha ennen tarjoilua lautaselle ja koristele kauniisti esim. pääsiäisrakein tai keltaisin hedelmäpaloin. 

Muita venäläiseen pääsiäisperinteeseen liittyviä herkkuja ovat kulitsa ja baba. Poimi näiden makeiden leivosten reseptit talteen täältä

Jos perinteisempi pasha-resepti houkuttelee, kokeile vaihteeksi vaikkapa herkullista pashakakkua

Resepti: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy 
Muu lähde: Kaikkijuhlista

Uusimmat: Ajankohtaista

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.