Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Paluu menneisyyteen: Raparperipaistos kruunaa kesän kahvipöydän!

Raparperi kuuluu suomalaiseen kevääseen ja kesään siinä missä mansikat ja herneetkin. Raparperipaistos onkin kautta vuosikymmenien ollut monessa kodissa kesän odotettu herkku.

Kotimaiset Kasvikset -sivuston mukaan raparperi tuli suomalaisen herrasväen puutarhoihin jo 1700-luvulla, mutta seuraavalla vuosisadalla se yleistyi jo tavallisenkin kansan pariin.

Raparperi sisältää niin kaliumia, C-vitamiinia kuin kalsiumiakin. Sen sisältämä oksaalihappo tosin sitoo kalsiumia, joten raparperia syödessä pitäisikin muistaa nauttia samalla jotain maitotuotetta kalsiumin saannin turvaamiseksi. Raparperipaistoksen kanssa sopiikin mainiosti vaikkapa jäätelö!

Raparperipaistos

Tarvitset:
Peruskakkupohja:
2 munaa
1 1/2 dl sokeria
75 g margariinia tai voita
tai 3/4 dl öljyä
2 tl vanilliinisokeria
1 tl leivinjauhetta
2 dl vehnäjauhoja
Vuokaan:
margariinia tai voita
korppujauhoja tai leseitä
Täyte:
4 dl ohuita raparperiviipaleita
Pinnalle:
sokeria

Tee näin:
1. Pane uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Voitele ja jauhota tasapohjainen vuoka. Sulata rasva.
2. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
3. Lisää vähän jäähtynyt rasva vatkaten.
4. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne kaapimalla sekoittaen taikinaan.
5. Levitä taikina vuokaan ja pane raparperiviipaleet kakkutaikinalle. Ripottele sokeria pinnalle.
6. Paista kakkua uunin keskiosassa 200 asteessa noin 35 minuuttia.

Resepti: Aura Liimatainen, Tuula Teerikangas & Kirsti Kunnas: Keitämme ja Leivomme 2 (WSOY 1991)

Arjan Leivontanurkan Paluu menneisyyteen -juttusarjassa muistellaan menneiden vuosikymmenten suosikkireseptejä, joista osa on jo vaipunut unholaan ja toiset jääneet osaksi arkeamme.

Uusimmat: Ajankohtaista

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja