Mainos
Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Paluu menneisyyteen: Lähes jokainen suomalainen on maistanut – muistatko sinä vielä tämän legendaarisen kakun?

Perinteisestä toscakakusta lähes jokaisella on makumuistoja lapsuudestaan. Mehevä kakkupohja yhdistettynä rapeaan mantelikuorrutteeseen vie kielen mennessään.

Toscakakku on kohtuullisen helppo resepti, jossa ei voi epäonnistua. Kakku valmistuu myös nopeasti uunissa paistaen.

Aikanaan, kun manteleihin ei välttämättä ollut varaa, toscakakku oli tapana tehdä kaurahiutaleista. Rapean mantelikuorrutteen sijaan kuorrutteessa voi siis käyttää myös kaurahiutaleita.

Toscakakku

Kakkupohja:

2 munaa
1½ dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1½ tl leivinjauhetta
75 g sulatettua voita
3 rkl maitoa

Toscakuorrutus:

100 g voita
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2½ dl mantelilastuja
3 rkl vehnäjauhoja
2 rkl maitoa

Laita irtokakkupohjavuoan (halkaisijaltaan noin 22 senttimetriä) pohjalevyn päälle leivinpaperi ja sulje reuna kiinni. Voitele reuna voilla. Sulata kakkupohjataikinaa varten rasva.

Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää puolet vehnäjauhoista, joihin leivinjauhe on sekoitettu. Lisää jäähtynyt sulatettu rasva ja kerma tai maito, sekoita tasaiseksi, sekoita mukaan vielä loput jauhot. Levitä taikina vuokaan ja paista 175-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.

Valmista pohjan paistumisen aikana toscakuorrutus kaurasta. Sulata voi mikroaaltouunissa tai kattilassa, ota kattila pois liedeltä, lisää sokeri, vaniljasokeri ja isot kaurahiutaleet sekä vehnäjauhot ja lopuksi kerma tai maito. Sekoita täytteestä tasaista.

Ripottele kauratosca kuumana puolikypsälle noin 20 minuuttia paistuneelle kakkupohjalle. Jatka paistamista uunin keskitasolla 200-asteessa noin 10 minuuttia, kunnes toscapiirakka saa kauniin värin.

Arjan Leivontanurkan Paluu menneisyyteen -juttusarjassa muistellaan menneiden vuosikymmenten suosikkireseptejä, joista osa on jo vaipunut unholaan ja toiset jääneet osaksi arkeamme.

Uusimmat: Ajankohtaista

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja