Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Paluu menneisyyteen: Kuuluiko tämä suosikkipuuro sinunkin lapsuuteesi?

Lapsuuteen kuului ehdottomasti äidin puolukoista vatkaama vispipuuro. Olisiko aika kaivaa sähkövatkain kaapista ja tehdä vaaleanpunaista ihanuutta itse?

Vispipuuro tehdään perinteisesti puolukoista ja mannasuurimoista, mutta mikään ei estä korvaamasta puolukoita esimerkiksi herukoilla, karviaisilla, omenalla, raparperilla tai mustamarja-aronialla. Vadelmat ja mansikat tekevät puurosta makeamman. Voit käyttää vispipuuroon myös marjamehua.

Marjojen mehuisuus vaikuttaa puuron kiinteyteen, esimerkiksi 7 desilitraa vettä ja 4 desilitraa pakastepuolukoita on hyvä määrä. Pakastemarjat pehmenevät nopeasti, joten viiden minuutin kiehutus riittää niille. 

Kuohkeimman puuron saat käyttämällä vaaleita mannasuurimoita, mutta jos haluat kuituisemman version, keitä puuro kauramannasuurimoilla ja jätä marjojen kuoret puuroon.

Vispipuuro

3–4:lle

7 dl vettä
3 dl vahvaa sokeroitua puolukka- tai herukkamehua
(½ dl sokeria)
1¼ dl mannasuurimoita
ripaus suolaa

Kiehauta vesi ja mehu. Mausta halutessasi sokerilla ja suolalla ja tarkista maku. Vispaa mannasuurimot kiehuvaan nesteeseen ja anna kypsyä hiljalleen välillä sekoittaen 5–10 min.

Anna puuron jäähtyä. Vatkaa voimakkaasti kuohkeaksi vaahdoksi, mieluiten sähkövatkaimella. Puuron voi syödä myös ilman vatkaamista lämpimänä tai kylmänä marjapuurona maidon kanssa.

VINKKI: Käytä vispaamiseen sähkövatkainta ja laita kuuma puurokattila vatkaamisen ajaksi kylmään veteen.

Vispipuuro marjoista

3–4:lle

7 dl vettä
4 dl puolukoita, herukoita tms.
n. ½ dl (stevia)sokeria
¼ tl suolaa
1¼ dl mannasuurimoita

Kiehauta vesi ja marjat, anna kiehua 5–15 minuutin ajan. Mausta sokerilla ja tarkista maku. Siivilöi halutessasi liemestä marjojen kuoret pois. Ne voi myös jättää puuroon, jolloin puurosta ei tule aivan yhtä kuohkeaa vaahtoa.

Vispaa mannasuurimot kiehuvaan liemeen ja anna kypsyä hiljalleen välillä sekoittaen 5–10 min. Anna puuron jäähtyä. Vatkaa voimakkaasti kuohkeaksi vaahdoksi, mieluiten sähkövatkaimella.

Puuron voi syödä myös ilman vatkaamista lämpimänä tai kylmänä marjapuurona maidon kanssa.

Omenamannapuuro

noin 4:lle

½ l vettä
½ l omenamehua
3 keskikokoista omenaa
n. ½ dl sokeria
(n. ½ tl mineraalisuolaa)
2 dl mannasuurimoita 

Kiehauta vesi ja mehu. Lisää sekaan mannasuurimot vatkaten, omenat kuutioina tai raasteena ja sokeri. Anna kypsyä hiljalleen n. 10 min. Sekoita välillä. Tarjoile kuumana tai kylmänä.

Arjan Leivontanurkan Paluu menneisyyteen -juttusarjassa muistellaan menneiden vuosikymmenten suosikkireseptejä, joista osa on jo vaipunut unholaan ja toiset jääneet osaksi arkeamme.

Reseptit: Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Uusimmat: Ajankohtaista

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja