Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Muutakin kuin puuroa – ota hiutaleet osaksi ruoanlaittoa!

Keittiökaapissa nököttävä hiutalepaketti saa uuden elämän, kun hyödynnät hiutaleita uusin tavoin.

Monelle puuro merkitsee vain kaurapuuroa ja hiutaleet kaurahiutaleita, mutta keittiöpuuhissa kannattaa huomioida, että hiutaleita on erilaisia.

– Kaikkia viljoja on saatavilla hiutaleina: kauran lisäksi on olemassa esimerkiksi ruis-, vehnä-, ohra- ja tattarihiutaleita. Lisäksi on olemassa erilaisia hiutalesekoituksia, joissa voi olla leseitä joukossa. Näistä voi tehdä toki erilaisia puuroja, mutta niitä voi käyttää myös leivontaan, vinkkaa kotitalousopettaja Arja Elina Laine.

Hiutaleissa on eroja: Arja Elina Laine muistuttaa, että hiutaleet voivat erota koostumukseltaan: toiset ovat kokonaisesta viljasta puristettuja isompia hiutaleita, ja toiset – esimerkiksi pikahiutaleet – hyvinkin pieneksi ja ohuiksi leikattuja hiutaleita. Energiapatukoihin, smoothieisiin ja tuorepuuroihin sopivat pikahiutaleet, jolloin mausta ja koostumuksesta saadaan pehmeämpi. Isompia hiutaleita voi käyttää, kun koostumuksen on hyvä olla rapeampi, kuten toscakakun kuorrutteeksi.

Hiutaleet ovatkin edullinen ja terveellinen lisä ruoanlaittoon. Kuitupitoisten hiutaleiden avulla moni resepti muuttuu terveellisemmäksi ja kuidun lisäksi niistä löytyy runsain mitoin kasviproteiinia. Viljat ovatkin oleellinen osa myös kasvissyöjän ruokavaliota.

– Kannattaa muistaa, että hiutaleissa voi olla enemmän proteiinia kuin vaikkapa rahkassa!

Taikinaan tai kakkupohjaan

Kokeile kuitupitoisia hiutaleita esimerkiksi sämpylä- tai rieskataikinaan sellaisenaan tai puuroksi keitettynä, jolloin sämpylöistä tulee erityisen pehmeitä. Puuroa voi käyttää myös pannukakkuihin. Jos puuroa ei tuppaa jäämään tähteeksi, keitä suosiolla tupla-annos ja käytä loput taikinaan.

Nopea aamupalavinkki: Jos aamupuuro ei miellytä, smoothie voi olla hyvä vaihtoehto aamiaiseksi. Aamuun sopiva kaakaojuoma syntyy, kun sekoittaa keskenään kaakaojauhetta, kylmää maitoa, hiutaleita sekä marjoja tai avokadoa, opastaa Arja Elina Laine.

– Hiutaleita voi hyvin kokeilla erilaisiin herkkuleivonnaisiin. Kaurakeksit ovat toki ehkä tunnetuin ja suosituin resepti, mutta muitakin hiutaleita voi käyttää – voi tehdä vaikkapa ruispohjaisia keksejä. Hiutaleet sopivat myös esimerkiksi piparinmurujen korvikkeeksi kakkupohjiin tehden niistä näin terveellisempiäkin, Laine kertoo.

Kauraleseillä voi leivittää kakkuvuoankin, jos korppujauho on päässyt loppumaan.

Kokeile näitä reseptejä:

Uusimmat: Ajankohtaista

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja