Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Leivonta-aineksia ilmaiseksi! Lukijoiden parhaat vinkit

Leivontanurkan kesäkuun kisassa kyseltiin vinkkejä villiyrttien ja omilta pihoilta löytyvien luonnon antimien käyttöön leivonnassa ja ruoanlaitossa. Lue, millaisia vastauksia tähän mennessä on kilpailuun tullut!

Leivontanurkan kesäkuun kisaan osallistuneet lukijat ovat lähettäneet vinkkejään oman pihan antimien käyttöön. Mihin nokkonen sopii parhaiten? Entä, mitä hyvää saa tehtyä syötävistä kukista? Lue lukijoiden vinkit:

Kukkia koristeeksi!

Kevätjuhlien kauneimmat kakut koristellaan omilta pihoilta löytyvillä kukkasilla. Muun muassa orvokit ovat hyvä valinta kesäkakun koristeeksi.

"Orvokeilla olen koristellut kakkuja." Minna

"Kerään pieniä sinisiä luonnonorvokkeja ja pakastan ne. Käytän niitä koristeena erilaisten täytekakkujen päällä. Ovat saaneet paljon ihastusta. Samoin puna-apilan kukkia pakastan. Ketunleipiä käytän voileipäkakun koristeena. Jos löydän neliapilan lehtiä, niitä laitan synttärikakkujen koristeluun. Juhannuksena kissankelloja ja kurjenkelloja koristeluun. Myös ihanat "juhannusruusut" sopivat juhannuskakun koristeluun, tosi kauniita." Armi

"Käytän kehäkukan terälehtiä erityisesti loppukesän salaattiannoksissani. Ne tuovat annokseen sekä väriä että makua hienolla tavalla." Juha

"Kukkia vain koristeena... mutta aion ottaa enemmän selkoa niiden syötävyydestä ja sopivuudesta. Villiyrttejä keitoissa ja munakkaassa." Ulla

"Pääasiassa käytän koristeena: orvokkeja, krassin kukkia, ruusun terälehtiä ja lehtiä. Jääpaloissa koristeena. Nokkosta sämpylätaikinaan." Anitta

"Kesänjuhliin on ihana koristella voileipäkakku mm apilan lehdillä, viinimarjapensaan lehdillä, ja sarviorvokeilla. Kukat voi pakastaa jääkuutioihin, mahtavan näköisiä esimerkiksi boolissa." Sanna

"Hakkaan morttelissa orvokin ja ruusun kukkia ja kuivatan ja lisään kuivakakkutaikinaan. Mukava aromi tulee vanilijasokerin kera." Maarit

"Aamupala kesäaamuisin mökillä ja silloin kirmaisen hakemaan niityltä voikukan kukkia, maitohorsman kukkia ja kehäkukan terälehtiä leivän päälle. Orvokin kukilla koristelen kesäboolin." Mari

Mitä hyvää nokkosesta?

Muun muassa rautaa ja D-vitamiinia sisältävä nokkonen on mainio kasvi myös leivontaan ja muuhun ruoanlaittoon.

"No, nokkonen on vanha tuttu sämpylöissä ja leivissä. Lisään niihin myös vähän ryöpättyä väinönputkea tai siankärsämön nuoria lehtiä. Ne antavat mukavaa yrttisyyttä sämpylöihin. Siankärsämön hennot lehdet sopivat myös salaatteihin ja koristeluun." Eila

"Nuoria nokkosia kerään lettutaikinaan ja ketunleipiä syödään lasten kanssa sellaisenaan suoraan metsästä" Jenni

"Laitan kukkia kakkujen koristeeksi, nokkosia käytän pääasiallisesti: teen keittoa, lettuja, pannaria, leipää, sämpylöitä, munakasta, smoothieta ja nokkospestoa. Vain mielikuvitus on rajana." Virpi

"Nokkospannari on perheen lasten ehdoton suosikki, sitä varten kerätään nokkosia pakkaseen talven varallekin. Kukkia olen joskus pakastanut jääpalakuutioiden sisään; näyttävät kauniilta kesäisissä booleissa ja muissa juomissa." Jaana

"Nokkosta tuoreena tai kuivattuna sämpylöihin, puna-apilan kukkia tuoreena tai kuivattuna pannukakkuun,leipätaikinaan. Kehäkukan kukkia voi käyttää myös sahramin korvikkeena leivonnassa." Riitta

"Nokkonen kelpaa moneen! Esim. sämpylätaikinan sekaan ja siitä voi tehdä pikkulettuja pinaattilettujen tyyliin. Helposti ja ilmaiseksi rautaa ja vitamiineja." Suvi

Monipuolisesti yrttejä

Ravintorikkaat yrtit ovat myös hyvä lisä esimerkiksi lettutaikinaan tai koristeeksi ruoan päälle.

"Kasvatan kurkkuyrttejä koristeeksi salaatteihin ja voileipäkakkuihin. Niistä saa myös kauniita jääpaloja, kun kukan pakastaa kuution sisälle. Isomman kukkapalan saa käyttämällä muovista juomakuppia tai vastaavaa." Kirsi

"Tietysti laitan osan koristeeksi. Sitten esimerkiksi jauhan hienoksi ao. villiyrtin lettutaikinan joukkoon ja teen lettuja, antavat hieman värikin ja makua." Tuulikki

"Villiyrttejä voi esimerkiksi laittaa pihvi/kyljyksien päälle tai syötäviä kukkia hillon lisäksi lettujen päälle." Teemu

"Ruohosipulista saa tehtyä ihanan maustevoin jota voi käyttää grillattujen lihojen kaverina." Ringa

"Käytän aivan liian vähän niitä, mutta nokkoset ja kuusenkerkät ovat käytössä. Ja välillä pakurikääpätee. Yritän lisätä niiden käyttöä, koska ne ovat vitamiinirikasta lähiruokaa." Kristiina

"Orvokkeja, kurkkuyrttiä ja kehäkukkaa salaattiin, voikukka ja nokkonen ohukaisiin, maitohorsman versot parsan sijaan voin kera..." Suvi

Uusimmat: Ajankohtaista

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja