Mainos
Mainos
leivontanurkkakansi1valmis
Mainos

Joulumyyjäisten hittiherkut: Jouluinen rocky road ja muut helpot ideat

Joulun lähestyessä monessa kodissa pähkäillään, mitä leipoa koulun myyjäisiin. Inspiroidu joulunajan helpoista ideoista, joilla loihdit vähällä vaivalla hauskoja myytäviä leipomuksia.

Piparitaikinasta on moneksi. Perinteisten pipareiden lisäksi taikinasta voi tehdä suolaisia pikkusyötäviä, näyttäviä piparikuusia tai suloisia kuusenkoristeita.

– Sellofaani on hyvä pakkausmateriaali joulumyyjäisiä ajatellen. Piparit säilyvät hyvin huoneenlämmössä sellofaaniin pakattuna. Paketeista saa kauniita käyttämällä erilaisia lahjanaruja, vinkkaa kotitalousopettaja Arja Elina Laine.

Jouluiset herkut sopivat loistavasti myös kauniisiin lasipurkkeihin. Askartele kylkeen etiketti ja koristele purkki värikkäällä nauhalla.

Myytäväksi tarkoitettuihin tuotteisiin on hyvä muistaa lisätä tuotteiden ainesosaselosteet. Käytettäessä valmistaikinoita, seloste on helppo kopioida tuotteen kyljestä.

– Myyntiin tarkoitetuissa tuotteissa kannattaa olla tarkkana, että käyttää vain hyvin säilyviä raaka-aineita. Allergikkoja varten on oltava erityisen tarkkana, että kirjaa tuotteen kylkeen, mitä herkut sisältävät, Laine muistuttaa.

Ideoita joulumyyjäisiin:

Piparikota (kuva ylhäällä) on veikeä herkku, joka on helppo tehdä. Piparikotaan tarvitaan vain pohja sekä kolme seinää. Koristeluissa voi käyttää vapaasti luovuutta. Kodan pihaan voi myös leipoa piparieläimiä tai muita hahmoja. Kodan sisälle voi piilottaa pienen ledituikkukynttilän.

Ikkunapiparit tehdään tavallisista piparkakuista, joihin tehdään reikiä ikkunaruuduiksi ja painetaan reikiin erivärisiä hedelmäkarkkeja. Varmista ensin, että hedelmäkarkki kestää paistamisen. Muista tehdä pipariin reikä, jotta sen voi halutessaan ripustaa roikkumaan.

Piparikuusi on todella helppo ja näyttävä leivottava. Kasaa erikokoisia pipareita päällekkäin ja viimeistele kaunis luminen pinta tomusokerilla. Piparikuusen voi tehdä myös joulukalenteriksi, kun kuuseen latoo 24 piparia – yhden jokaiselle päivälle.

Piparitikkareissa tikku leivotaan kahden samankokoisen piparin väliin. 

Donitsipiparit saa käyttämällä isompaa ja pienempää pyöreää piparimuottia. Donitsipiparien kuorrutus tehdään tuorejuustosta ja tomusokerista. Koristele lopuksi värikkäillä nonparelleilla.

Suolapähkinäpipariton helppo idea erottua joulumyyjäisten perinteisistä herkuista. Piparit on myös helppo valmistaa: sekoita hieman rouhittuja suolapähkinöitä valmiin piparitaikinan joukkoon, pyörittele taikina pieniksi palloiksi ja paista. Pakkaa valmiit piparit lasipurkkeihin.

Suklaiset piparipretzelit ovat herkullinen yhdistelmä suolaista ja makeaa. Piparitaikinan joukkoon murskataan suolaisia pretzeleitä, ja valmiit keksit kuorrutetaan suklaalla ja sormisuolahipuilla.

Lakritsiset joulukuusipiparit ovat herkullinen idea joulumyyjäisiin. Pipareita leivotaan parillinen määrä, ja kahden piparin väliin annostellaan lakritsinmakuista tuorejuustotäytettä.

Piparien leivonta muottien avulla vie aikaa. Jos tarkoituksena on tehdä isompi satsi pipareita kerralla, kokeile hevosenkenkäpipareita. Valmiista piparitaikinasta voi leikata siivuja, jotka käännellään uunipellille hevosenkengän muotoon. Samalla ohjeella voi tehdä myös aakkosia!

Joulumyyjäisten perinteinen hittiherkku on piparitalo. Jos siis olet valmis käyttämään aikaa ja vaivaa leipomiseen, tee ehdottomasti perinteisiä piparitaloja. Helpot kaavat piparitalon tekoon löydät täältä.

Piparkakkujen kanssa sopivat perinteisesti monet juustot. Suolaiset piparitikut saavat makua parmesaanijuustosta.

Rocky Road Piparitaikinasta

• Rocky Roadeista on lukemattomia erilaisia versioita. Niitä yhdistää jenkkityylinen makeus, jossa sekoittuvat suklaa, vaahtokarkit, makeiset, pähkinät tai mantelit ja kuivahedelmäpalat.

• Mukana voi olla esimerkiksi muroja, murennettuja pikkuleipiä, hillonokareita, pehmeitä karkkeja, suklaapaloja, valmiita karkkirouheita ja fudge-paloja.

• Tässä Rocky Roadeihin on käytetty sulatetun suklaan tilalla piparitaikinaa.

n. 36 palaa

1½–2 dl mustaa lakritsia (75 g)
1½–2 dl vaahtokarkkeja pieninä paloina (75 g)
1½–2 dl ranskanpastilleja (75 g)
500 g piparkakkutaikinaa

Pilko lakritsit terävällä veitsellä. Leikkaa vaahtokarkit pieniksi paloiksi saksilla. Sekoita nämä ja pienet ranskanpastillit käsin piparitaikinaan. Painele taikina matalaksi, n. 30 x 30 cm levyksi leivinpaperin päälle uunipellille. Paista levyä 200-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia kauniin väriseksi.

Anna levyn jäähtyä. Leikkaa levy veitsellä esim. 6 x 6 ruudukkoon, jolloin saat 36 palaa.

Jaa valmiit palat pienille lautasille, joiden pohjalla on kakkupaperi. Kiedo lautaset näyttävästi sellofaanin ja lahjanarun avulla. Muista kirjoittaa tuoteselosteet kauniisti mukaan myyjäispakkauksiin. Voit pakata herkut myös lasipurkkeihin.

Resepti: Arja Elina Laine

Uusimmat: Ajankohtaista

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja