Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Ilmavampia leivonnaisia! Käytäthän tätä erityistä ainesosaa taikinan joukossa?

Tiesithän, että kivennäisvesi taikinan joukossa takaa ilmavammat leivonnaiset!

Illinois'n yliopiston ruokatutkijan Kevin Ryanin mukaan kivennäisveden keventävä vaikutus näkyy taikinassa. Kun taikinaan lisätään kivennäisvettä, veden sisältämät kuplat luovat ilmataskuja, jotka laajenevat lämmön vaikutuksesta. Näin lopputulos on ilmavampi koostumukseltaan.

Kylmää vai lämmintä? Toiset laittavat kivennäisvettä taikinan joukkoon huoneenlämpöisenä, mutta Ryanin mukaan on tärkeää käyttää kylmää vettä. Pullo olisi myös hyvä avata vasta juuri ennen veden taikinaan lisäämistä. Vartissa kuplat saattavat jo hälvetä.

Ryanin mukaan kuplilla on merkittävä vaikutus. Ilman niitä veden kiehuessa muodostama höyry saattaisi karata taikinasta ja lopputulos olisi lässähtänyt leivonnainen. Kivennäisvesi sekoittuu raskaan taikinan joukkoon tasaisemmin kuin valkuaisvaahto, jota voi olla vaikea käsitellä taikinan seassa.

Testaa vaikkapa tämä kivennäisvettä hyödyntävä vohveliresepti!

Vohvelit

noin 20 kpl

3 munaa
4 dl maitoa
1 dl kivennäisvettä
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
2 rkl sokeria
50–100 g voisulaa tai kermaa

Tee näin: Vatkaa munien rakenne rikki, lisää maito ja kivennäisvesi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne vispaten liemeen. Lisää voisula tai kerma. Anna taikinan turvota vähintään puoli tuntia. Paista vohvelipannulla vohveleiksi. Tarjoile kuumina esimerkiksi mansikoiden tai mansikkahillon ja kermavaahdon kera.

Resepti: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Uusimmat: Ajankohtaista

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja