Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Hyvinvointia välipaloista: Lisää smoothien joukkoon luonnonantimia

Pehmeä smoothie hellii vatsaa ja antaa energiaa maukkaassa muodossa. Luonnollisen herkulliseen välipalajuomaan sekoitetaan nyt villiyrttejä – nokkosta, voikukkaa ja siankärsämöä. Kesän trendikkäin emäntä tai isäntä ihastuttaa vieraansa tarjoamalla brunssilla marjaisia tuorepuuroshotteja.

Smoothie on terveellinen ja herkullinen vaihtoehto sekä aamu-, ilta-, että välipalaksi, kun ainesosat on valittu oikein. Vatsan hyvinvointia voi edistää lisäämällä juoman joukkoon runsaasti leseitä.

– Trendikkäimmät makuvivahteet syntyvät käyttämällä raaka-aineeksi luonnonkasveja. C-vitamiinipitoiset nokkonen ja voikukka antavat vihervoimaa, ja siankärsämö on hyvä magnesiumin lähde, kotitalousopettaja Arja Elina Laine kertoo.

Tuorepuuro tunnetaan raakaruoan ystävien keskuudessa. Tämän terveyspommin voi nauttia modernisti kuitenkin myös lasista.

– Tuorepuuroshotti on yhdistelmä marjojen makeutta, leseiden rouheutta ja jogurtin pehmeyttä. Suupalan kruunaa vuohenputken lehdistä soseutettu kauniin vihreä kerros, Laine vinkkaa.

Kokeile näitä reseptejä:

Nokkos-voikukkasmoothie

Kasvis-lesesmoothien nauttiminen on mainio keino auttaa vatsan toimintaa. Käytä pieniä pyöreitä voikukanlehtiä tai nokkosenlehtiä. Myös lehtikaali sopii, jos et halua käyttää pihamaan antimia. Leseet sekä rahka tuovat proteiinia smoothieen. Käytä kauden marjoja tai talvella pakastemarjoja jäisinä.

3:lle, n. 3½ dl annoksia

100 g nokkosta tai voikukanlehtiä tai lehtikaalia

100 g sellerinvartta (2 kpl)

15 g persiljaa (1 dl nippu)

1 avokado

4 dl mustikoita, mansikoita, herukoita tai muita marjoja

1 dl kauraleseitä (esim. Myllyn Paras Kauraleseitä)

1 tlk maitorahkaa (200 g)

3 dl mantelimaitoa tai maitoa

1 tl chilijauhetta tai pieni pala chilipaprikaa

n. 2 rkl juoksevaa hunajaa

Päälle:

kauraleseitä

Laita mikserin kannuun tai syvään mittakannuun puhdistetut vihannekset ja marjat, leseet sekä rahka ja maito.

Soseuta tehosekoittimella tai sauvasekoittimella kunnolla melko pitkään niin, että smoothiesta tulee tasaista. Mausta sopivaksi chilillä ja hunajalla. Kaada smoothie korkeisiin laseihin tai mukeihin. Ripottele pinnalle lesettä.

Nauti aamu-, väli- tai iltapalaksi.

VINKKI: Jos haluat smoothiesta juotavampaa, lisää maitoa.

Siankärsämö Smoothie

Käytä smoothieen nuoria siankärsämönlehtiä. Mikäli siankärsämöt ovat kovin isoja, jo kukkineita ja puisia, leikkaa ne matalaksi ja odota uutta satoa. Voit lisätä smoothieen muutamia ketunleivänlehtiä, mikäli haluat lisää happoisuutta. Siankärsämö sisältää muun muassa magnesiumia, mangaania, seleeniä ja flavonoideja. Kasvi sisältää myös luonnon salisylaatteja.

2:lle, n. 3 dl annoksia

2–3 dl siankärsämöä (tiivis iso mukillinen ilman puuvarsia)

1 persikka tai mango

1–2 dl mansikoita tai vadelmia

1 dl kaurahiutaleita (esim. Myllyn Paras Pikakaura + Kuitu Hiutaleita)

1 dl maitorahkaa

1–2 dl rasvatonta maustamatonta jogurttia

(1–2 rkl juoksevaa hunajaa)

Päälle:

kaurahiutaleita

siankärsämönlehtiä

Laita mikserin kannuun tai syvään mittakannuun puhdistetut ja huuhdotut siankärsämöt, hedelmäpalat, marjat, hiutaleet sekä rahka ja jogurtti.

Soseuta tehosekoittimella tai sauvasekoittimella niin, että smoothiesta tulee tasaista. Mausta tarvittaessa sopivaksi hunajalla. Kaada smoothie korkeisiin laseihin tai mukeihin. Ripottele pinnalle hiutaleita ja siankärsämönlehtiä.

Nauti aamu-, väli- tai iltapalaksi.

VINKKI: Jos haluat smoothiesta juotavaa, lisää jogurttia

Tuorepuuroshotti

Tee marjoista, hiutaleista sekä pähkinärouheesta tuorepuuro. Tee kauniit annokset laseihin, pohjalle tuorepuuro, sen jälkeen maustamaton jogurttisekä lopuksi marjat ja hiutaleita. Jogurtin tilalla voi käyttää myös pehmeää rahkaa.

Voit lisätä mukaan myös vihreän hortakerroksen tuorepuuron ja jogurtin väliin: jauha sauvasekoittimella 1–2 dl puhdistettuja vuohenputken lehtiä, 1–2 rkl sitruunamehua + 1–2 rkl hunajaa, niin saat annokseen kauniin vihreän kerroksen.

4 annosta

4–5 dl mansikoita ja/tai vadelmia

2 dl kaurahiutaleita

1 dl pähkinä- tai mantelirouhetta

1–2 rkl juoksevaa hunajaa

2 dl paksua jogurttia (esim. bulgarian tai turkkilaista)

Pinnalle:

1 dl mansikoita ja/tai vadelmia

1 dl leseitä

Survo marjat ja sekoita ne hiutaleiden, pähkinöiden ja hunajan kanssa yhteen. Anna turvota hetki, mielellään tunti, mutta yhtä hyvin vaikka yön yli. Rakenna annokset laseihin kerroksittain. Laita pohjalle marjatuorepuuroa, päälle maustamatonta jogurttia ja koristeeksi vielä marjoja. Ripottele pinnalle leseitä.

Reseptit: Arja Elina Laine

Uusimmat: Ajankohtaista

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja