Mainos
leivontanurkkakansi1valmis
Mainos

Hyödynnä herukat leivonnassa – poimi herkulliset reseptit

Monipuolinen herukka on juuri nyt parhaimmillaan. Hyödynnä sadon herkkumarja leivonnassa ja pakasta terttuja myöhemmin leivonnaisten koristeluissa käytettäväksi.

– Harva ehkä muistaa, että Suomessa on neljää erilaista herukkaa, joita kannattaa ehdottomasti hyödyntää, muistuttaa kotitalousopettaja Arja Elina Laine.

Viherherukka ja valkoherukka ovat herukkalajikkeista miedoimman makuisia. Nämä lajikkeet sopivat parhaiten kakuntäytteisiin tuomaan raikkautta. Tiesitkö, että viherherukka on itse asiassa punaherukka, josta puuttuu punainen pigmentti?

Mustaherukka on puolestaan voimakkaimman makuinen ja sopii loistavasti yhteen suklaisten ja rukiisten makujen kanssa. Viherherukka on niin ikään mustaherukan lähisukulainen, josta puuttuu tumma pigmentti.

Punaherukka, kenties monelle se tutuin herukka, on marjoista happamin. Punaherukan happamuutta voi pehmentää banaanilla, omenalla ja maitotuotteilla, kuten tuorejuustolla, jäätelöllä ja rahkalla. Myös kuivatut hedelmät taittavat marjan happamuutta.

Herkulliset herukkareseptit vievät kielen mennessään!

Herkulliset Geisha-punaherukkaleivokset maistuvat takuulla kaikille. Helpon keksikakun täytteen marjat voi puolestaan korvata sadon herukoilla.

Bebe-leivokset punaherukalla ja vadelmilla ovat kauniita tarjottavia kahvipöytään.

Raikas tuorekakku koristellaan herukoilla, herukanlehdillä ja syötävillä kukilla. Kesän kauramuropiiraisiin voi käyttää mitä tahansa kesän tuoreita marjoja.

– Punaherukat sopivat myös todella hyvin puolukan kanssa. Puolukka-taatelirieskoihin voi esimerkiksi lisätä myös herukoita joukkoon. Punaherukka sopii myös marja-aronian kanssa yhteen, Laine sanoo.

Herukat ovat terttuineen kauniita koristeita kakkujen ja leivonnaisten päällä – miksei myös puurojen ja smoothieiden koristeina. Herukkaterttuja voi pakastaa laakeissa astioissa. Päälle kannattaa lisätä ripaus sokeria, sillä se auttaa säilyttämään marjan rakenteen. Pakasta myös herukan lehtiä erikseen ja hyödynnä koristeluissa myöhemmin.

Herukkoja voi säilöä pakastamisen lisäksi valmistamalla niistä hyytelöä ja hilloa. Herukkacurd (korvaa reseptin raparperi herukoilla) on myös herkullinen tapa hyödyntää herukat.

Viherherukka-Wienernougatleivokset

n. 12 kpl, halkaisija n. 10 cm

Piiraspohjat:

1 pkt Myllyn Paras Pyöreä Kauramurotaikinaa (380 g)
250 g viherherukoita
sokeria

Täytevaahto:

2 dl vaahtoutuvaa kermaa
1 tlk vaniljatuorejuustoa tai -rahkaa (200 g)
1 dl wienernougatrouhetta

Koristeeksi:

viherherukoita
viherherukanlehtiä

Jaa sulanut kauramurotaikina pienten piirasvuokien pohjille ja reunoille. Levitä piiraiden pohjille kerros viherherukoita, ripottele vähän sokeria päälle. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla n. 7 minuuttia. Varo paistamasta liikaa. Jäähdytä pohjat.

Valmista täytevaahto. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää tuorejuusto tai rahka ja vatkaa tasaiseksi. Mausta seos reilusti Wienernougatrouheella.

Levitä piiraille reilu keko täytevaahtoa. Koristele viherherukan tertuilla, tuoreilla pienillä vihreillä herukanlehdillä ja Wienernougatrouheella.

Vinkki: Mikäli viherherukoita ei ole, tee tämä mustaherukoilla tai muilla herukoilla.

Resepti: Arja Elina Laine

Uusimmat: Ajankohtaista

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja