Mediailmiöitä

Spottiblogi

Tulevaisuuden kuluttajat ja palkitun mainoskampanjan algoritmi - näistä aiheista puhuttiin Screenforce Dayssa

Kaupallisten tv-toimijoiden etujärjestö Screenforce Finlandin aamuseminaarissa kuultiin muun muassa tulevaisuuden kuluttajista, tuomaroivasta tekoälystä sekä mainonnan mittauksen trendeistä. Lue yhteenveto puheenvuoroista! 

Sukupolvi Alpha tulee – oletko valmis?

Luksusbrändeille trendi- ja kuluttajaennusteita laativa C’est Du Luxen toimitusjohtaja, yhdysvaltalainen Leyda Hernández toi lavalle kiinnostavan näkymän tulevaisuuden kuluttajiin: sukupolvi Alphaan. Alphat (synt. 2011 – 2025) ovat milleniaalien (synt. n. 1980 – 1995) jälkeläisiä. Heitä povataan yhdeksi ihmiskunnan vauraimmaksi sukupolveksi. 

Alphat eivät tee eroa fyysisen ja digitaalisen (kokemus)maailman välillä. He oppivat kommunikoimaan ja ilmaisemaan itseään visuaalisesti, mikä on mielenkiintoinen kehityssuuntaus myös tulevaisuuden markkinoijille ja viestijöille. 

Hernández painotti, että markkinoijat voivat valmistautua uuden sukupolven tuloon tarjoamalla kaikki palvelunsa ja tuotteensa, personoidut asiakaskohtaamisensa ja koko olemassaolonsa digitaalisesti. Lisätyn todellisuuden (AR) hyödyntäminen ja keskenään verkostoituneiden palveluiden yhteisesti soljuva asiakaskokemus ovat brändien erottautumistekijät tulevaisuudessa.

 

Tekoäly tuomaroi mainoskisaa ja kehitti palkintopöydän putsaavan algoritmin

Tekoälypalveluita tuottavan Faction XYZ -yrityksen vetäjä, belgialainen Jos Polfliet kumppaneineen valjasti tekoäly Pearlin selvittämään, minkälaiset mainoskampanjat voittavat eniten mainosalan kilpailuissa palkintoja.

Tekoäly Pearl ei tutkinut mainonnan luovuutta sinällään, vaan minkälaisia asioita (ihmis)tuomaristo painottaa voittajan valitsemisessa. Tausta-aineistoksi tekoälylle syötettiin dataa edellisten vuosien kisaehdokkaista, voittajista ja häviäjistä sekä niiden case-videoista.

Palkitun kampanjan algoritmi sisältää ainakin (kts. edellinen kuva) kampanjan aikaansaamia jakoja sosiaalisessa mediassa, näkyvyyttä laadukkaissa uutismedioissa sekä uskottavia pukumiehiä ja -naisia vakuuttamassa kampanjan toimivuudesta. Pearl-tekoäly valitsi näillä kriteereillä IAB MIXX -kisan voittajakampanjan, joka oli myös ihmistuomariston valinta. 


Viekö tekemäsi tv-mainos kuluttajan aivot narikkaan vai suoraan kaupan kassalle?

SevenOne Median tutkimusjohtaja Gerard NeuMüller tietää, mistä on toimiva tv-mainos tehty. No, ainakin ”kysymys-vastaus” tai ”ennen-jälkeen” -tarinarakenteista, joita aivojen on helppo seurata. Myös musiikki, yllätyksellisyys, huumori, lähikuvat ja toistuvat ”tukisanat/hokemat” auttavat aivoja muistamaan brändin tai tuotteen paremmin.

Aivojen kannalta olennaista on tunnereaktion ja muistijäljen synnyttäminen, eli luovalla toteutuksella on valtava merkitys mainonnan vaikuttavuuteen. NeuMüller hillitsi kuitenkin kaikkia menestysmainoksen kaavan kopioijia: Itse mainos ei saa kuluttajaa ostamaan, mutta aivoja sopivalla tavalla möyhivä tv-mainos auttaa aivoja tekemään ostopäätöksiä.

 

Liikkuvalla kuvalla valloitetaan sekä sydän että aivot

Veikkauksen brändijohtaja Suvituuli Tuukkasen sanoma kiteytyi tähän: liikkuva kuva on paras tapa kertoa tarinoita, koska sillä valloitetaan sekä sydän että aivot. Kohtaamispisteet mainonnan huomaamiselle ovat moninkertaistuneet ja samalla pirstaloituneet, mikä on vaikuttanut mainonnan vaikuttavuuden yleiseen vähentymiseen.

Veikkaukselle tämä ei ole kuitenkaan arpapeliä, vaan yritys rakentaa brändin tarinaa ja tuloksellista markkinointia erilaisiin kohtaamispisteisiin suomalaisten kanssa. Siksi Veikkauksen markkinointipanostuksista 45 % ohjataan liikkuvaan kuvaan.

 

Lopuksi: Markkinoijat rakastavat dataa, mutta onko syli riittävän avoin kokonaisvaltaiselle mittaukselle?

 

Tanskalaisen tutkimusyhtiö Data Intelligencen toiminnanjohtaja Kristian Dyhr Toftin sanoma oli, että markkinoinnin vaikuttavuutta ja eri medioiden toimivuutta pitää mitata mahdollisimman laaja-alaisesti. Markkinointia mitataan usein vain keskittyen tietyn kanavan toimivuuteen.

Holistisen tutkimusaineistonsa pohjalta Toft heijasti kiinnostavia tuloksia screenille: digitaalisella mainonnalla on paras ROI, mutta TV-mainonta kasvattaa parhaiten myyntiä. Markkinoija, katso siis kokonaisuutta, avaa sylisi kokonaisvaltaiselle datalle!

Käytämme Spotti.fi-sivustollamme evästeitä parantaaksemme palvelumme käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme