White Guide Nordic -ravintolat - omat arviot
Tänään julkistettiin pohjoiset White Guide -listaukset. Olen viime vuosina alkanut kyseenalaistamaan rankasti Michelin-tarkastajien näkemyksiä ja erityisesti instituution sopeutumista järjestöä nopeampaan ruokakulttuurin muuttumiseen. Toivoisin, että kaikki tähdet ja sijoitukset katsottaisiin joka vuosi niin puhtaalta pöydältä uusiksi kuin se vain tarkastajien ihmisluonnolle olisi mahdollista. Siksipä omassa mielessä White Guide on nostanut päätään pistäessään Pohjolan ravintoloita järjestykseen.
Tänä vuonna tapahtui Suomen kärjessä suuria muutoksia Askin noustua ykköseksi ja Olon tiputtua suoraan kolmanneksi. Chef Sommelier kiilasi väliin. Onnekseni kävin juuri pari viikkoa sitten syömässä Askissa todeten sen kisakunnon varsin kovaksi. Pohjoisten maiden listauksessa se pääsi kuitenkin vasta sijalle 29. joten vahvassa nousussa oleva suomalainen ruokakulttuuri kaipaisi vielä lisäbuustia pärjätäkseen naapurimailleen. Paras tuki sille on ruokailla näissä rafloissa.
Kokosin yhteen omat kokemukseni White Guiden pohjoisen version pohjalta. Monet ovat vuoden sisältä, monet hiukan kauempaa. Joidenkin sijoituksia vaihtaisin, mutta laajasti ottaen, oman kokemuksen pohjalta, tuo lista on varsin pätevä.
Nuo luvut ovat oppaan antamia pisteitä. Aluksi ruoka ja perässä kokonaispisteet.
White Guide pisteyttää ruuan lisäksi palvelua, juomalistaa ja miljöötä siten, että ruuasta voi saada korkeintaan 40 pistettä, palvelusta 20 pistettä, juomalistasta 20 pistettä ja miljööstä 20 pistettä. Täten kokonaispisteiden maksimimäärä voi olla 100 pistettä.
SUOMI
1. Ask, Helsinki 36/84
2. Chef Sommelier, Helsinki 35/82
3. Olo, Helsinki 35/82
4. Kaskis, Turku 35/75
12. Bertha, Tampere 31/79
13. Pastis, Helsinki 31/78
20. Smör, Turku 28/74
27. C, Tampere 32/70
33. Sinne, Porvoo 30/69
36. Juuri, Helsinki 28/67
40. Mami, Turku 27/72
44. Roster Helsinki, 24/67
45. Bistro O Mat, Kirkkonummi 28/66
47. Grotesk (edelliset omistajat - Dario Cecchini -vierailu) 25/66
47. Muru, Helsinki 25/66
49. The Cock, Helsinki 26/65
52. 4 Vuodenaikaa, Tampere 27/64
53. SicaPelle, Porvoo 25/64
TANSKA
54. Pluto, Kööpenhamina 28/76
63. Manfreds, Kööpenhamina 30/73
70. Kødbyens Fiskebar, Kööpenhamina 28/73
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan