Vitello Tonnato - vasikkaa tonnikalamajoneesilla
Kun tekee jotain, joka on parempaa kuin ennakkoon aavisti, on paikallaan jakaa hyvää eteenpäin. Tällä kertaa iloisen yllätyksen tuotti piemontelainen klassikko, Vitello Tonnato. Tämä valkoviinissä ja mausteiden kera keitetty vasikanpaisti siivutetaan ja tarjoillaan tonnikalamajoneesin kera. Rustiikkisen juhlava ruoka, joka on kuin tehty noutopöytiin - ihan vaikka jouluna tai uudenvuodenaattonakin.
Idea ruoan valmistukseen syntyi löydettyäni Tampereen Ahlmanin tilapuodista heidän itsekasvattamansa vasikan paistia. Kotimaista vasikkaa on aniharvoin tarjolla, vaikka esim. Italiassa se on ainakin silminnähden nautaakin yleisempi raaka-aine. Jos et löydä vasikanlihaa, voit korvata sen possulla tai kalkkunalla.
Vitello Tonnato
6 hlölle alkuruoaksi
1 luuton vasikanpaisti (n. 1 kg)
Keittoliemi:
2,5 dl kanalientä
2,5 dl kuivaa valkoviiniä
1 iso sipuli, lohkoina
2 sellerinvartta, rouheasti hienonnettuna
1-2 porkkanaa, palasteltuna
1 rosmariininoksa
2 laakerinlehteä
1 tl kokonaisia mustapippureita
Tonnikalamajoneesi:
150 g öljyyn pakattua tonnikalaa paloina (MSC-sertifioitua)
8 sardellifileetä, kuivattuna ja hienonnettuna
1 rkl kapriksia
2 rkl valkoviinietikkaa
1 tl sitruunankuorta, raastettuna
0,5 sitruunan mehu
1 dl majoneesia (resepti)
suolaa
mustapippuria
lehtipersiljaa ja sitruunalohkoja koristeeksi
Laita vasikanpaisti liemiainesten kanssa isoon kattilaan. Lisää vettä sen verran, että paisti peittyy. Kuumenna liemi kiehuvaksi ja laske lämpöä. Iske paistimittari paistin paksuimpaan kohtaan ja hauduttele hiljalleen kannen alla, kunnes sisälämpö näyttää 63 astetta. Nosta paisti liemestä ja anna jäähtyä. Ota lientä kahvikupillinen talteen ja laita jääkaappiin. Paketoi paisti tiiviisti kelmuun ja anna maustua jääkaapissa yön yli.
Tee kastike. Lisää kastikeainekset majoneesia lukuunottamatta tehosekoittimeen tai surauta massa sileäksi sauvasekoittimella. Lisää majoneesi ja surauta tasaiseksi. Voit säädellä kastikkeen paksuutta säästetyllä vasikan keittoliemellä. Anna kastikkeen maustua ainakin pari tuntia tai yön yli jääkaapissa.
Viipaloi liha ohuiksi siivuiksi. Laita kastiketta päälle tai sivuun ja lisää persiljaa ja sitruunalohkoja koristeeksi. Tarjoile.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti