Mainos
Mainos

Veitsen teroittamisesta

Veitsi on kokin tärkein työväline ja sen terävyys jopa työturvallisuustekijä. Kävin tutustumassa veitsenteroituksen saloihin.

Täytyy tehdä alkuun tunnustus. En ole koskaan ostanut keittiöveistä. Jokainen veitseni on saatu lahjaksi. Pääveitseni on liikelahja, mutta olen pärjännyt sillä mainiosti jo 11 vuotta. Varsinaista ongelmaa ei siis ole, mutta kyllä sitä pitäisi vimpanpäälle oleva työkalu olla. En ole vain koskaan malttanut perehtyä kunnolla veitsien olemukseen ja selvittää, millainen olisi oma unelmaterä. Tamperelaisessa Keittiöelämää-liikkeessä oli viikonloppuna vierailemassa Wästikiven edustaja Ilkka Tuomaala ja ajattelin, että sieltä voisi saada hivenen vinkkiä veitsiin ja samalla hoitaa veitseni superteräviksi.

Wästikiven salaisuus on Längelmäeltä löytynyt fylliitti- eli savikiilleliuske-esiintymä. Kyseisen kivilajin huomattiin jo 1600-luvulla soveltuvan mainiosti työkalujen teroittamiseen. Itse olen teroittanut veitseni aina puikolla, mutta nyt minulle selvisi, että puikko ei hio terästä, vaan oikaisee pärsää. Kivi puolestaan hioo terästä purevan - "posket pois". Savikiilleliuske on varsin monikäyttöinen teroittaja. Siinä missä timanttihiojat tekevät terävästä entistä terävämmän, toimii ko. kivi myös tylsille veitsille. Oma silmäteräni ei ollutkaan niin kesäterässä kuin arvelin, mutta ero oli silti huomattava, kun pääsin kotiin veistelemään. Kaikki tuntui olevan sulaa voita. Superterävä veitsi voi pelottaa, mutta yleensähän haaverit syntyvät tylsällä ja lipsahtelevalla terällä.

Paras teroituskulma on 10-15 astetta. Nyrkkisääntönä voisi pitää, että jos terän selkäpuolelle laittaa kahden euron kolikon ja työstää sen antamassa kulmassa. Tuomaalan vaimo oli joulun alla keksinyt laittaa teränselkään julistelistaa, joka oli toiminnallisuudessaan nerokas. Luvassa on mahdollisesti kaupallinenkin toteutus. Terää kannattaa testata (varovasti) kynteen. Tylsä terä liukuu kynnen päällä, mutta terävä puree kiinni. Toinen vaihtoehto on kokeilla hiuksiin, mutta parempi varmaan pitää terät poissa pää lähettyviltä. Veitsen säilyttämiseen on magneetti paras paikka. Juurikin sellaisen iskin seinään kiinni. Nautitaan terävistä!

 

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.