Vegaaninen maqluba-riisipaistos – arabialainen näyttävä juhlaruoka

sivumaku-maqluba
Vegaaninen maqluba-riisipaistos. MTV

Törmäsin juuri ensimmäistä kertaa maqluba-nimiseen ruokalajiin julkkiskokki Yotam Ottolenghin reseptissä. Ympäri arabimaailmaa nautittu magluba on juhlaruoka, jossa on usein kana- ja kasviskerroksia, mutta tämä on puhdas vegeversio. Ja nyt kirjoittaessa tajusin sen olevan myös vegaaninen.

Maqluba on hitusen työläs ruoka, kuten juhlaruoka usein on, mutta pannumuotissa kypsytettynä ja siitä muodossaan isolle tarjoilutasolle käännettyna siitä saa hienon wow-jutun ruokapöytään. Ottolenghi käyttänee versiossaan täysjyväriisiä, mutta nopeutin prosessi hiukan tavallisella vartissa kypsyvällä riisillä. Se tulee tosin aikas kypsäksi, mikä ei haitannut itseäni lainkaan.

Ruokalaji toimii mainiosti yksinäänkin tai naanleivän kera, mutta myös lisukkeena lihalle, kanalle ja kalalle. Miksei jopa hitusen eksoottiseen joulupöytään?

PS. Pysyt parhaiten kärryillä uusista herkullisista ruoista ja tuulista seuraamalla Sivumakua Facebookissa, Instagramissa(myös Stories) ja Twitterissä.

Maqluba, vegaaninen

1 pkt (380 g) valmiita linssejä valutettuna
3 dl basmatiriisiä
2 sitruunan kuori raastettuna
0,5 dl sitruunamehua
2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
1 tl kardemummaa
1 tl maustepippuria
1 tl kurkumaa
1/2 puskaa lehtipersiljaa, hienonnettuna
3/4 dl oliiviöljyä
500 g sipulia, halkaistuna ja ohueksi siivutettuna
2-3 pihvitomaattia sentin siivuina
100 g tahinia
kourallinen rapeaa, paahdettua sipulia

Tee ensin tahinikastike. Sekoita tahinin kanssa yhteen 1/4 valkosipulisilpusta, 1,5 rkl sitruunamehua, pieni ripaus suolaa ja vajaa dl vettä. Vispaa seos tasaiseksi ja laita sivuun odottamaan.

Laita riisi kypsentymään pakkauksen ohjeen mukaan, mutta jätä pari minuuttia vajaaksi. Laita lopussa huuhdellut linssit sekaan ja sekoita. Valuta seos.

Sekoita mukaan sitruunankuoriraaste, 1 rkl sitruunamehua, 3/4 valkosipulisilpusta, kardemumma, maustepippuri, kurkuma, puolet persiljasta ja runsaasti pippuria ja 1 tl suolaa. Sekoita ja laita sivuun.

Kuumenna iso paistinpannu/kasari keskilämmölle ja lorauta pohjalle puolet oliiviöljystä. Lisää sipulisiivut, hiukan suolaa ja vähän enemmän pippuria ja paista sipuleita, kunnes ne alkavat kevyesti ruskistua. Kaada pois pannulta odottamaan.

Voitele paistinpannun sisäpinta oliiviöljyllä. Leikkaa leivinpaperista palanen, jolla voit vuorata sisäpinnan.

Lorauta oliiviöljyä tomaattisiivujen päälle ja mausta suolalla ja pippurilla. Asettele siivut leivinpaperilla vuoratun pannun pohjalle. Kaada päälle paistetut sipulit. Lusikoi päälle riisi-linssiseos ja tasoittele pinta. Töki riisiin muutama onkalo sormella. Ripottele pinnalle 2 rkl vettä.

Laita pannu kuumalle levylle 5 minuutiksi ja laske levyn lämpöä matalalle keskilämmölle. Peitä pannu puhtaalla keittiöpyyhkeellä ja anna hautua 15 min. Mikäli riisiseos uhkaa kuivua, lisää hautumisen aikana hiukan vettä.

Ota pyyhe pois ja nappaa käteen pannua isompi, matala tarjoiluastia. Aseta astia pannun päälle, kopauta hiukan pohjaa ja pyöräytä niin, että paistos tippuu siististi astialle.

Laita maqluba tarjolle ja ripottele pinnalle persiljaa ja rapeaa sipulia. Tarjoile tahinikastikkeen kera.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!