Vaalea, ohut saaristolaisleipä

MTV Oy, All rights reserved

Saaristolaisleipä mielletään usein tummanpuhuvaksi, maltaiseksi ja makeahkoksi leiväksi. En tunne saaristolaiskulttuuria Pohjanlahden kummaltakaan puolelta sen tarkemmin, mutta Ruotsin rannoilta löysin tällaisen vaalean ja ohuen, myöskin saaristolaisleiväksi kutsutun reseptin. Nopeasti ja helposti tehtävä leipä valloitti heti makunystyrät. Kannattaa kokeilla myös vahvojen juustojen kanssa. Yhdessä leivän makeuden kanssa ne ovat hieno makupari. Kaulin taikinaa tosi ohueksi ja ei-niin-ohueksi. Molemmat toimivat hyvin. Ohuemmasta tuli hiukan rieskamainen ja toisesta mehevämpi. Ottaessa leivän uunista ei pidä pelästyä muhkeaa olomuotoa. Se on vain kuprulla. 

Vaalea, ohut saaristolaisleipä

3-4 leipää

12 dl vehnäjauhoja

2 dl ruisjauhoja

1 dl siirappia

25 g hiivaa

2 rkl voita

5 dl vettä

2 tl suolaa

Sulata voi kattilassa ja kaada sekaan vesi. Lämmitä kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva kulhoon. Kaada neste sekaan ja sekoita, kunnes hiiva on liennut. Lisää siirappi ja suola. Sekoita joukkoon jauhot, mutta säästä 1 dl vehnäjauhoja alustan jauhottamiselle. Vaivaa 5-10 min. Peitä kulho liinalla ja anna kohota 30 min. Jaa taikina 3-4 osaan. Kauli taikina jauhotetulla alustalla halkaisijaltaan n. 30 cm levyksi. Siirrä leipä leivinpaperille. Pistele pintaa haarukalla. Peitä liinalla ja anna kohota vielä 30 min. Kuumenna uuni sillä välin 250 asteeseen. Paista leipiä 6 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet hiukan väriä pintaan. Jäähdytä ritilän päällä, jotta pohja ei vetisty.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.