Texmex-viikko: kotitekoiset vehnä- ja maissitortillat

MTV Oy, All rights reserved

Tällä viikolla keskityn blogissa ensimmäistä kertaa texmexiin. Meksikon ja Texasin lahja kulinaariselle maailmalle tarkoittaa Suomessa yleensä rennon hauskoihin illanistujaisiin ”valmistettuja” mikrolämpimiä valmisvehnätortilloja, purkki-guacamolea, purkkisalsaa, sitä hirvitys-cheddarmönjää, paistettua valmismausteseoksella maustettua jauhelihaa ja broilerisuikaleita, ranskankermaa, raastettua emmentalia, pilkottua kurkkua, paprikaa ja sipulia ja salaattia. Sesonkina vappu ja uusivuosi. Been there, done that. Tein nyt asiat itse ja homma muuttui. 

OIKEAT RAAKA-AINEET, OIKEA MAKU

Texmexistä mainitseminen herättää nykyisin alati useammin kommentoinnin aidon meksikolaisuuden puolesta. Hyvä niin. Sitten vain tarvisi perehtyä aiheeseen. Etnisissä ruoissa tulee usein vastaan raaka-aineet. Pelkästään texmexin kohdalla tuotti päänvaivaa löytää tacojen leipomiseen tarkoitettua masa harina -jauhoja. Sattumalta niihin törmäsin. Sitä ennen ehdin tekemään taconi vehnästä. Molempi parempi. Pääongelma on tietenkin se, etten ole käynyt Meksikossa. Aidon oloista etnistä ruokaa saa Suomessa käsittämättömän harvoin. Ensimmäinen reissuni Italiaan muutti kaiken käsitykseni italialaisesta ruoasta, vaikka olin kuvitellut tehneeni sellaista jo vuosia. Suomessa on totuttu säästelemään makuja ja syyllistyn siihen yhä turhan usein.

OIKEAOPPISEMPIA TACOJA

Tacot ovat paljon muutakin kuin ne rapeat maissikuoret marketissa. Ne voivat olla myös pehmeistä tortilloista tehtyjä. Lisää tietoa tacoista Wikipediassa. Tortillojen tekeminen on todella helppoa ja nopeaa, joten kokeile ensi kerralla tehdä itse. Makua ei pysty vertaamaan kauppaversioon. Eihän niissä hirveästi makua ole, mutta suutuntuma ja rustiikkisuus nostavat fiiliksen toiselle levelille. Koska harjoittelen vasta itsekin, nojasin vehnätortilloissa Jonas CrambynTexmex alusta alkaen -kirjan ohjeeseen ja hyvä tuli. Kirja on muutenkin loistava ja se antoi pohjaa muihinkin tämän viikon texmex-herkkuihin. En malta odottaa, että pääsen kokeilemaan opuksen BBQ-reseptejä mökillä. Tällä kertaa laitoin väliin naudanlapa-chilimuhennosta, oluessa haudutettua ja riivittyä karitsanpotkaa, mangosalsaa ja guacamolea. Reseptejä tulossa...

VINKKI!Etsi masa harina -maissijauhoja isoista marketeista ja etnisistä tms. herkkukaupoista. Omani löysin Stockalta.

Vehnätortillat (yläkuva)

16-30 kpl koosta riippuen

1,4 l vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl suolaa

50 g pehmeää voita

6 dl lämmintä vettä

Sekoita ainekset keskenään, viimeisenä vesi vähitellen. Vaivaa taikinaa jauhotetulla alustalla pari minuuttia. Laita pyyhe päälle ja anna levätä 20 min. Leikkaa taikina 16-30 palaksi. Kauli palat pyöreiksi tortilloiksi. Anna levätä 10 min. Paista tortilloja kuivalla pannulla 30 sekuntia molemmin puolin ja tarjoile heti. Jos tarjoilet ne myöhemmin, lämmitä niitä 100-asteisessa uunissa esim. kosteeseen pyyhkeeseen käärittynä. Upeannäköinen raidoitus tulee, kun paistat lätyt parilapannulla (tai grillissä).

Maissitortillat (alempi annoskuva)

10-12 tortillaa (ohje paketista, muutin vesimäärää suuremmaksi)

250 g masa harina -maissijauhoa

3,5 dl kuumaa vettä

Sekoita ainekset ja anna levätä 15 min. Vaivaa taikinaa, kunnes koostumus on kuin pehmeää savea olematta tahmeaa. Jaa taikina 10-12 palaksi. Kauli palat pyöreiksi, 2-3 mm paksuiksi tortilloiksi. Paista kuumalla, kuivalla pannulla toista puolta 15 s. ja toista 30 s. Käännä vielä hetkeksi. Tarjoile heti tai laita liinan alle odottamaan. Varo, etteivät pääse kuivumaan. Hiukan hauraskin taikina vielä toimii.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat