Täytetyt kesäkurpitsat

MTV Oy, All rights reserved

Kesäkurpitsaa puskee edelleen täysillä. Kasvin kasvettua varsin kookkaaksi, myös hedelmiä tulee entistä enemmän. Olisi mielenkiintoista tietää, montako kiloa olemme kesän aikana sitä syöneet. Eikä edes kyllästytä vielä! Luomuna se maksaa kaupassa 3,90/kg. Taimi kustansi kolme euroa, joten varsin hyvä sijoitus! Meillä on niitä kaksi, mutta ensi vuonna ajattelin kasvattaa myös keltaisia.

Kesäkurpitsa on parhaimmillaan makkaran kokoisena, jolloin malto on kiinteä. Tämäntästä joku yksilö pääsee kasvamaan turhan isoksi. Siis sellaiseksi, joita marketit ovat pullollaan. Isohko kurpitsa toimi loistavasti, kun täytin sen lampaan jauhelihalla. Tein samaisesta lihasta samalla kertaa hiukan toisenlaista seosta, jolla täytin munakoison (resepti 14.8.12). Homma toimii varmasti myös naudan jauhelihalla. Mikäli teet molempia kerralla, kannattaa jauheliha ruskistaa kerralla yhdessä sipulin ja valkosipulin kanssa, jakaa se ja jatkaa ohjeiden mukaan. Makoisa illallinen, jossa kasviksia tulee syötyä kuin vahingossa (vinkvink).

Täytetyt kesäkurpitsat

neljälle (yhdessä täytetyn munakoison kanssa) 2 keskikokoista kesäkurpitsaa

300 g lampaan jauhelihaa

2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna

1 dl ranskankermaa

1 sipuli, hienonnettuna

1 dl parmesaania, raastettuna

hiukan muskottipähkinää

suolaa

pippuria

Halkaise kesäkurpitsat ja koverra ne "veneiksi". Ota sisus talteen ja hienonna sitä. Mikäli kurpitsa on todella suuri, voit puolittaa sen poikittain ja tehdä "suoraperäisiä veneitä". Mikäli vene keikkaa helposti, leikkaa pohjasta ohut suikale pois.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kuumenna paistinpannu keskilämmölle, kaada siihen hiukan oliiviöljyä ja lisää valkosipuli ja kesäkurpitsan sisus. Hauduta kevyesti ja ota syrjään, kun neste on haihtunut liki kokonaan. Pyyhi pannu tai ota uusi ja kuumenna se. Lisää oliiviöljyä ja kuullota hetki sipulia. Lisää mukaan jauheliha ja ruskista se.  Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää sekaan valkosipuli-kesäkurpitsaseos. Hauduta pari minuuttia ja ota jäähtymään. Sekoita mukaan ranskankerma, parmesaani ja raasta hiukan muskottipähkinää. Täytä kesäkurpitsaveneet seoksella. Aseta ne vuokaan tai pellille, jolle kaadetaan 1 cm syvyydeltä vettä. Peitä ruoka foliolla ja laita uuniin 45-60 minuutiksi. Ota folio pois ja paista vielä kaunis pinta 15 minuutin aikana.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!