Mainos
Mainos

Suosikkiviinini

Minulta on kysytty varsin usein viinisuosituksia. Olen osannut yleensä heittää vain pari ulkomuistista. Tässä tuhdimpi nippu. Mikä on oma suosikkiviinisi? Kerro kommenteissa, niin otan testiin.

Olen melko kokeileva viininostaja. Seuraan tiiviisti uutuuksia ja mitä niistä kirjoitetaan. Kokeilen parhaita päältä ja siten petyn varsin harvoin. Ostokäyttäytymisen takia varsinaisia suosikkeja ei ole yleensä ehtinyt muodostua. Tai jos on, niin en osta niitä montaa kertaa uudestaan, koska olen jo lentämässä seuraavaan kukkaan. Tällä hetkellä olen huomannut, että jonkinasteinen lemppariporukka on ehtinyt kertyä Alkon valikoimaan.

Makuasioita

Nautin viiniä melkein päivittäin, mutta kohtuudella. Lasi tai kaksi ruoan yhteydessä. Viikonloppuisin pidemmän menun ja suuremman huvin myötä hiukan enemmän. Se mahdollistaa myös laajahkon kokeilumäärän.

Viinimaku on ruokamakuakin yksilöllisempi. En kuvittele ymmärtäväni viineistä kuin ihan perusteita, mutta niilläkin pärjää jo varsin pitkälle. Kuten suosituimpien kymmenen rypäleen peruspiirteitä ja niille sopivimpia ruokia. Sen tiedän, että suomalaiset juovat aivan liian tuhteja punaviinejä. Itsekin join aiemmin, mutta kokeilujen kautta löysin monimuotoisempia makuja ja opin arvostamaan paljon laajempaa kirjoa. Ihan kevyitä viinejä ei listalle osunut. Ne ovat hauskoja tapauksia, joiden nauttiminen on jotenkin kivempaa ja "kevytkenkäisempää". Varsinaisia suosikkeja niistä ei ole silti muodostunut. Senkin tiedän, että miehet juovat valkoviinejä aivan liian vähän. Valkoviinien brändi on muutenkin aivan liian huono nautiskeluviinien seassa. Ja tyttömäinen. Enpä muista nähneeni koskaan yhtäkään "äijä-äijää", jonka Alkon korissa olisi valkkaria. Miksi valkkari on niin feminiini ja tuhti punkku maskuliini (heti oluen ja jallun jälkeen)?

Hintahaitarista

Pidin aiemmin pitkälti eteläamerikkalaisista punkuista enkä ymmärtänyt ranskalaisten ja italialaisten päälle. Kokkailun ja reissujen kautta aloin löytää niistäkin enemmän iloa ja nykyään vähintään puolet ostamistani viineistä on italialaisia. Hintatasoltaan juon arkisin alle kympin viinejä ja viikonloppuisin hivenen hintavampia. Harvemmin ostan yli 20 euron viiniä, koska 12-15 euron viinit maistuvat suussani "tarpeeksi" hyviltä. Luulen, että sitä tyyriimmissä viineissä juona enemmän etikettiä kuin viinin sielua.

Tässä listaa lemppariviineistäni ja tilanteita, joissa niitä nautin. Linkistä pääset Alkon tuotesivulle. Postailen myöhemmin mainioista alkoholittomista vaihtoehdoista.

PUNAVIINIT: 

Meditointiin ja juhlaan. Lempiviinini.

Suosikkiviinini hinta/laadultaan. Toimii monipuolisesti lihaisaan ruokaan ja nautiskeluun.

Yleisviini, johon takerrun, kun en oikein tiedä, mitä pitäisi ottaa. Toimii erinomaisesti yksinäänkin, mutta on mm. mainio grillausviini!

Ikä antaa usein viiniin syvyyttä ja pehmeyttä ja on hämmästyttävää löytää vuoden 2005 satoa tähän hintaan. Monipuolinen lihaviini. Myös juustoille. Suosittelen dekantointia. Loistava hinta/laatu-suhde!

Tuore suosikki ei-niin-tuhtien liharuokien kumppaniksi. Esim. possu ja padat. Ja sellaisenaan, kun ei kaipaa niin tuhtia punkkua.

En ole päässyt täysin sinuiksi Pinot Noirin kanssa, mutta tämä toimi ensisiemauksella. Hyvä valinta vaalean lihan kylkeen, jopa kanan.

Montalto Syrah (9,48 / 1 ltr)

Hyvä arkiviini. Luomu ja ekologinen litrainen muovipullo (ei pidä pelästyä). Hyvin monikäyttöinen ja edullinen.

Mainio arkiviini. Ei saa samalla hinnalla parempaa. Toimii arkisen italialaisen ruoan kanssa ylivertaisesti.

VALKOVIINIT:

Suosikkivalkkarini. Löytyy aina kaapista. Ei sovi kaikelle "valkkariruoalle", mutta huikea valinta esim. kuhalle, sushille ja sellaisenaan nautiskeluun.

Käsittämätön hinta/laatu-suhde tällä viiniuutuudella! Uudesta Seelannista ei huonoa viiniä Alkoon ole tullut ja tässä on edullisin, mutta ei vaatimattomin. Kokeile vaikka parsan kanssa!

Montalto Pinot Grigio (8,72 / 1 ltr)

Mainio arkivalkkari, joka taipuu moneksi etenkin italialaisen ruoan kanssa. Luomu ja litrainen muovipullo.

Lisäksi erityismainintana Itävallan ja Uuden Seelannin valkkarit. Et saa Alkosta huonoa, otat minkä tahansa. Ja vielä… Alsacelaisista viineistä löytyy loistava valinta ihan jokaiselle valkkaria kaipaavalle ruoalle. Pari pettymystä estää koko alueen hehkuttamisen. Kunniamaininta myönnettäköön myös molemmille Hob Nobeille (punkku, valkkari). Kippis!

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja