Mainos
Mainos

Suomen kokkimaajoukkueen treeneissä maistelijana

Täytyy tunnustaa, etten katsonut MM-lätkäturnausta kuin vajaan finaalin verran. Kun pääsin seuraamaan Suomen toisen maajoukkueen treenejä Turussa, säntäsin oitis paikalle. Kyseessä kun oli kokkimaajoukkue. Kokkitiimi kokkaili aiemmin myös Tampereella, mutta olin silloin Savon perukoilla. Onneksi sain toisen tilaisuuden. Miellyttävä kokemus ja hieno nähdä kunnianhimoisia nuoria kokkeja uhraamassa vapaa-aikansa maan kunnian ja oman kehittymisen eteen. 

Tavoitteena täydellinen onnistuminen 330 kertaa illassa. Ruokien raaka-aineet oli annettu kisat järjestävän organisaation taholta. Sampea ei Suomessa liiemmin kasva tai kasvateta paitsi Varkaudessa. Annokset olivat tulvillaan elementtejä. Liiaksikin asti. Kolmen ruokalajin ateria toimisi paremmin kuuteen osaan jaettuna. Mutta näillä säännöillä mennään ja toki herkkuja täynnä olevista lautasista ei voi valittaakaan. Oman vahvan leimansa lyö annosten kokonaismäärä. Niitä tarjoillaan lähtökohtaisesti 110 henkilölle. Turussa paikalla oli puolet siitä. Voi vain kuvitella, miten haastavaa on yrittää työstää 110 mahdollisimman identtistä piiperrysannosta. Mikä tahansa annos voi päätyä tuomariston eteen, joten tasalaatuisuus on ehdoton edellytys. Ja annoksia kun tehdään aterialle kolme per syöjä. Tarjoilijat olivat paikan omia eli Turun ammatti-instituutin opiskelijoita. Homma toimi melko hyvin ja lipsahdukset ja liikaskarppaukset olivat lähinnä hellyttäviä.

Koska kyseessä oli treenit, ruokailijoilta toivottiin palautetta. Ja sitä toki saivat. 3 = Annos on valmis kisaan. 2 = Hyvällä tiellä, hiukka hiottavaa. 1 = Tämä annos vaatii vielä tsemppausta.

Kokonaisuutena voi sanoa illallisen ylittävän melkoisen määrän suomalaisia laaturavintoloita. Ihan kärkeä ei koputella, mutta em. yhtaikainen annosmäärä tekee tietenkin suuria rajoitteita hifistelyyn. Suomalaisen ruokakulttuurin tulevaisuus on kirkas, mikäli se on kiinni tyypeistä Aki Kinnunen, Arto Lappalainen, Janne Töllinen, Jarkko Pulkkinen, Jenni Bergström, Kristian Vuojärvi, Markus Nikko, Mikko Pakola ja Samuel Mikander. Erityismaininta joukkueen johtajalle, chef Tapio Laineelle (alakuvassa) sekä päävalmentajalle Gert Klötzkelle. Iltaa isännöi mallikkaasti Suomen organisaation johtaja Nils-Gustav ”Nile” Höglund. Ja kun heitetään vielä kehiin tiimin suojelija, Martti Ahtisaari, on paketti kasassa. Varsinaiset mittelöt kisataan Luxemburgissa 22.-26.11.2014. Lisätietoa tiimistä ja kilpailumetodista joukkueen sivuilla. Go Finland!

HUOM! Kilpailuannoksia hiotaan vielä salassa, joten niitä ei voi laittaa julkiseksi. Eihän haluta antaa muille tasotusta. 

SITTEN RUOKAAN

Alkuruoka, arvosanaksi 2+

Grillattua sampea, sampikroketti, sammen kaviaaria, sampi-kuningasraputerriiniä, äyriäiskastiketta, kurkkua tillimajoneesilla, omenageeliä ja juureskiehkuroita.

Moniulotteinen ja tyylikäs annos, jossa mukana paljon puhtaita makuja. Kaikkien osasten kypsyydet olivat täydelliset. Grillattu sampi paljasti kalan olemuksen varsin hyvin. Tuli mieleen hiukan kalpea versio tonnikalasta. Se menee kalan eikä kokkien piikkiin. Kroketti oli erinomainen. Kaviaari oli ihan jees, mutta ei mene omiin suosikkeihin, vaikka yleensä mädeistä pidänkin. Terriini kaipasi hivenen lisää makua. Omenageeli oiva lisä. Annoksissa oli luvattoman paljon erilaisuutta juureskiekuroiden määrässä ja asettelussa. Fenkolia voisi olla enemmän sävyä antamaan.

Pääruoka, arvosanaksi 2

Lampaan fileetä, lampaan sydämellä täytettyä lampaankylkirullaa, perunakohokasta ja lehtikaalia, naurispyreetä sekä laakerinlehtikastiketta.

Rustiikkisen tyylikäs ja lihaisa annos. Sitä varjosti kuitenkin monen osasen haaleus. Filepaloista toinen oli turhan kypsä. Lammasrullien rasva oli mehevää, mutta olisi voinut olla hitusen sulavampaa. Sisällä oleva sydän kun kestää pitempääkin haudutusta. Kaiken kaikkiaan erinomainen bistroannos, mutta tässä mittelössä voisi olla fiinimpi. Makujen tasapaino oli löytynyt ja kastike oli erinomaista. Laakeri olisi voinut maistua enemmänkin. Naurispyree jäi hitusen vahvojen makujen varjoon. Annoksen alla oleva naurisalusta oli puolestaan toimiva lisä ja rakenteenantaja.

Jälkiruoka, arvosanaksi 3

Vadelma-karamellimousse, vadelmalla täytettyä suklaakakkua, jogurttisorbettia, tapiokaa ja lemoncurdia.

Värikäs ja raikas annos, jossa riitti makua ja rakennetta. Annoksen parasta antia olivat sorbetti ja marmeladi, joka oli lajissaan parasta, jota olen maistanut ja mukana on monia tähtipaikkojakin. Mantelikakkupohjalle tehty, kerrosten kautta raidallinen mousse oli hiukan hedelmäkarkkimainen. Tapioka-”putu” ei säväyttänyt, mutta vadelmakastike ja lemoncurd-pallura piristivät kaikkia osasia. Illan paras annos, jossa kokonaisuus nosti osien arvoa. Makeudet olivat kohdillaan ja ulkonäkö kaunis.

PS.Suomen kokkimaajoukkue on myös Taste of Helsingissä  12.-15.6.2014.

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja