(Vähän niin kuin) Stroganoff

MTV Oy, All rights reserved

Stroganoff sijoittuu mun mielen sopukoissa jonnekin 80-luvulle, äidin patojen, kouluruoan ja ravintolaillallisten sekamelskaan. En muista syöneeni sitä ainakaan 20 vuoteen, vaikka silloin tällöin siihen lounaslistoilla törmääkin. Ensimmäinen mielikuva kun on mössö. Oli selvästi aika päivittää näkemystä. 

Luin toistakymmentä reseptiä ja aloin päästä kärryille lajista. Sehän vaikutti hurjan maukkaalta! Pakastimessa odotti hirvenpaisti, jolla päätin korvata naudanlihan. Muutenkaan se aivan perinteisin versio ei tuntunut parhaalta, joten tuunasin klassikkoa hiukan. En katunut. Itse asiassa, ruokalajista löytyy niin monta puolivirallista versiota, että kukin voi mun puolesta kehua omaansa oikeaksi. Lähtökohtaisesti kyse on naudan sisäfilesuikaleista kermaisessa sienikastikkeessa ranskankermalla kruunattuna. Ravintolat käyttivät tähän fileen tähteeksi jääneitä päätypaloja.

Nautin itse stroganoffin salaatin kera, mutta yleensä höysteeksi tulee riisiä tai pastaa. Mahtavan maistuvaa talviruokaa! 

Stroganoff

4-6 hlölle

700 g naudan- tai hirvenpaistia

2 oksaa timjamia, lehdet nypittyinä

2 oksaa rosmariinia, lehdet nypittyinä

2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna

oliiviöljyä

400 g herkkusieniä (voi olla muitakin sieniä)

2 salottisipulia, hienonnettuna

0,5 dl konjakkia tai brandyä

4 dl kermaa

1 dl ranskankermaa

1 rkl Dijon-sinappia

suolaa

mustapippuria

(lehtipersiljaa tai kevätsipulia viimeistelyyn)

Kuumenna uuni 150 asteeseen. Murskaa huhmareessa valkosipuli, rosmariini, timjami ja loraus oliiviöljyä sekä hyppyselliset suolaa ja sokeria tahnaksi. Levitä tahna paistin päälle kauttaaltaan. Laita liha uunivuokaan ja iske paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan. Kypsennä uunissa, kunnes sisälämpötila on 57 astetta.

Lihan kypsyessä tee kastike. Viipaloi sienet. Kuumenna iso paistinpannu ja kippaa sienisiivut mukaan. Paista niistä kosteus pois. Laske lämpöä keskitasolle. Lorauta mukaan oliiviöljyä ja heitä mukaan salotti- ja valkosipulisilppu. Anna kuullottua pari minuuttia. Ota pannu pois liedeltä, sulje varmuuden vuoksi liesituuletin ja lorauta hiljalleen sekaan konjakkia (ei varsinaista syttymisvaaraa, mutta varoiksi). Palauta pannu liedelle ja lisää kerma. Laske lämpö miedolle ja anna porista rauhassa puoleen. Lisää mukaan sinappi ja ranskankerma. Sekoita. Mausta suolalla ja pippurilla mieleiseksi. Ripottele annoksen päälle kevätsipuli- tai lehtipersiljasilppua.

Viipaloi liha ja tarjoile kastikkeen kera (ja riisin tai pastan).

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat