Salmorejo - paksu, viileä tomaattikeitto Andalusiasta

Madridin-matkalla söin ensimmäistä kertaa salmorejo-keittoa. Perinteinen, kylmä andalusialainen tomaattikeitto on gazpachon henkinen, mutta koostumukseltaan paljon tuhdimpi. Yllätyin sen majoneesimaisesta paksuudesta, mutta huokailin välittömästi sen tekemistä kotona.

Kuohkean runsas, kermainen koostumus saadaan aikaan leivällä, mantelilla ja oliiviöljyemulsiolla. Sain Buzzador-palvelusta käyttööni Boschin VitaBoost-blenderin, joka teki keitosta hetkessä samettisen pehmeää. Ruokaisa keitto kruunataan perinteisesti ilmakuivatulla serrano-kinkulla ja keitetyllä kananmunalla, mutta ihastuin Lambuzo-ravintolan tapaan tarjoilla salmorejoa tonnikalapalalla. Päälle vielä loraus hyvää oliiviöljyä ja täydellinen hellepäivän keitto on valmis. Nauti alkuruokana, lounaana tai tapasten kera.

VINKKI! Voit tarvittaessa pyöristää makua sokerilla tai hunajalla.
VINKKI 2! Salmorejo toiminee loistavasti myös sipsien ja kasvisten dippinä!

Salmorejo-keitto
4-6 hlölle
800 g kypsiä tomaatteja
2 siivua paahdettua vaaleaa leipää
1,5 rkl paahdettuja mantelilastuja
2 valkosipulinkynttä, karkeasti hienonnettuna
1 tl sherryviinietikkaa
0,5 dl oliiviöljyä
suolaa
tonnikalapaloja (tai serrano-kinkkusiivuja ja kovaksi keitettyjä kananmunia pilkottuna)

Pilko tomaatit karkeasti. Laita ne blenderiin paloitellun leivän, mantelilastujen, valkosipulin ja sherryviinietikan kera. Surauta tasaiseksi. Blenderin pyöriessä kaada sinne oliiviöljyä ja anna sen tehdä keitosta kermamaisen pehmeää. Lisää suolaa, surauta ja maista ja lisää tarvittaessa lisää suolaa tai etikkaa. Koostumuksen tulisi olla liki majoneesin paksuista. Voit tarvittaessa lisätä joukkoon hiukan vettä tai tomaatin. Jäähdytä jääkaappikylmäksi.
Annostele lautaselle ja kruunaa keitto tonnikalalla, serrano-kinkulla tai murustetulla keitetyllä kananmunalla ja tilkalla oliiviöljyä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat