Sabich - israelilainen katuruokaleipä munakoisolla ja kananmunalla

Pitaleivän väliin paistettua munakoisoa, tahinikastiketta, hummusta, hiukan eksoottista amba-kastiketta ja keitettyä kananmunaa. Aivan uusi makukombo ja ihastuin kunnolla.

Se on hienoa, että Israelista irtoaa nykyään jotain hyvääkin. Sabich on israelilainen katuruoka, joka on ollut alkujaan juutalaisten aamupala. Hitto, melkoinen aamiainen olisikin. Kunpa jaksaisi joskus tehdä.

Kun tekee itselle aiemmin tuntematonta katuruokaa jostain kaukaa, alkaa miettiä, miltä se oikeasti maistuisi paikan päällä. Yleensä kotikokkailut tekee katuruoasta aivan liian kliiniä ja mietoa - tälläkin kertaa kuten kuvasta näkyy. Kannattaa olla hövelillä päällä.

Amba-soosi oli minulle aivan uusi tuttavuus. Löysin lähi-itämaisesta kaupasta ambaan säilöttyjä, pikkelöityjä kasviksia, mikä toimi tähän mainiosti. Mango chutney ajaa kuulemma myös saman asian pelkkänä soosina. Pikkelöidystä mangosta tehty amba-soosi on suosittu kastike erityisesti irakilaisessa, israelilaisessa ja saudien keittiössä, hiukan eri käyttötarkoituksin. Ostamani purkkikama oli ihan ok, mutta olen varma, että itse tehty, ”oikea” soosi on reippaasti parempaa. Sabichin välissä se keskinkertainenkin kama antaa hyvää syvyyttä ja happoa kokonaisuuteen. Toivottavasti palaan vielä asiaan kotitekoisen amban merkeissä.

HUOM! Älä hirttäydy kiinni reseptin kaikkiin raaka-aineisiin, mutta säilytä lähi-itämainen henki mukana ainakin jollain reseptin kastikkeella. Munakoiso ja keitetty muna ovat oleellisia.

Sabich-leipä
2-3 leipään
1-2 munakoisoa koosta riippuen
2 kananmunaa kovaksi keitettyinä, 6-7 min
hummusta (ohje alla tai kaupasta)
tahini-kastiketta (ohje alla)
amba-kastiketta tai mango chutneyta (kaupasta)
höystesalaattia (ohje alla)
kasviöljyä
suolaa
mustapippuria
pitaleipiä (ohje alla)

Höystesalaatti:
1 tomaatti
0,5-1 kurkku koosta riippuen, pieneksi kuutioituna
1/4 punasipuli, hienonnettuna
1 rkl sitruunamehua
suolaa
mustapippuria
OHJE: sekoita ainekset

Tahinikastike:
2 rkl tahinia
2 rkl vettä
1 rkl sitruunamehua
1/4 tl valkosipulijauhetta
suolaa
mustapippuria
OHJE: sekoita ainekset

Hummus
100 g kypsiä kikherneitä
3 rkl tahinia
0,5 dl oliiviöljyä
0,5-1 sitruunan mehu
2-3 valkosipulinkynttä
suolaa
mustapippuria
tarvittaessa hieman hunajaa tai sokeria
OHJE: Sekoita ainekset tehosekoittimessa tahnaksi

OHJE: Viipaloi munakoiso sentin siivuiksi. Kuumenna iso paistinpannu ja lorauta pohjalle öljyä. Paista munakoisoviipaleet kullanruskeiksi.
Viipaloi kananmunat ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa pitaleipiin tasku auki. Paahda leivät (esim. leivänpaahtimessa) tai lämmitä (esim. mikrossa).
Voitele ronskisti leipien sisus hummuksella ja tahini-kastikkeella.
Asettele sisään munakoisoviipaleet. Asettele sekaan kananmunaviipaleita. Lisää päälle höystesalaattia sekä tahini- ja amba-kastiketta. Tarjoile.

PITALEIPÄ:
6 dl vehnäjauhoja
7 g kuivahiivaa
0,5 tl sokeria
2 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa

OHJE: Sekoita kulhossa yhteen hiiva, 2,5 dl lämmintä vettä ja sokeri. Anna asettua 15 minuuttia, kunnes pinta alkaa kuplia. Lisää suola, oliiviöljy ja jauhot. Vaivaa taikinaa pari minuuttia, kunnes se on tasaista. Anna huilata 10 min ja vaivaa taas pari minuuttia. Taikinan tulisi olla vielä hiukan kosteaa ja mehevää - ei liian kuivaa. Laita taikina kulhoon, peitä se kelmulla ja anna kohota lämpimässä tunnin ajan.

Kuumenna uuni 250 asteeseen. Jos omistat pizzakiven, laita se sisään, muutoin käytä leivinpaperilla vuorattua uunipeltiä.

Lyö taikinasta ”ilmat pihalle” ja pyöräytä siitä 8 pientä palloa. Peitä taikinapallot liinalla ja anna kohota 10 min. Kauli palloista kevyesti jauhotetulla alustalla halkaisijaltaan 15-20 cm kokoisia, ohuita pyöreitä levyjä. Laita levy uuniin kuuman alustan päälle ja anna paistua 2 min. Käännä ja paista toista puolta 1 min. Pitaleivän täytyy säilyä pehmeänä ja taipuisana, joten älä ruskista rapeaksi. Ota leipä uunista ja peitä pyyhkeellä, jotta se ei pääse kuivumaan. Paista kaikki leivät samoin.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat